Nederlandse Energie Maatschappij bant overlastwindmolens

De energieaanbieder Nederlandse Energie Maatschappij gaat windmolenparken die overlast voor klanten veroorzaken aanpakken door ze in de ban te doen. Volgens het energiebedrijf weegt het belang van de consument soms zwaarder dan het belang van lobbyisten van windenergie.

Zo klagen omwonenden van windmolenparken regelmatig over slagschaduw of horizonvervuiling. In sommige gevallen zijn die klanten terecht, en dus moeten sommige windmolenparken in de ban worden gedaan, zo constateert de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE).

 

Alternatief bieden
Op dit moment is de Nederlandse Energie Maatschappij de op drie na grootste energieleverancier van consumentenstroom in Nederland. Volgens het bedrijf is het belang van omwonenden soms groter dan het belang van windenergielobbyisten.

Daarom moet het energiebedrijf consumenten een alternatief op windmolens gaan bieden, zo is het bedrijf van mening. Op dit moment worden windmolenparken overigens nog niet op grote schaal uitgesloten.

Uitsluiting
Het is niet zo dat energiemaatschappijen al massaal windmolenparken in de band doen. Op dit moment doet alleen de Nederlandse Energie Maatschappij een proef met het bannen van windmolenparken. Er is nu maar één windmolenpark uitgesloten door het bedrijf, en dat is het windmolenpark in het Utrechtse dorp Houten.

Daar staat een windmolenpark met drie 65 meter hoge windmolens. De Nederlandse Energie Maatschappij kreeg klanten uit de regio van Houten die wel groene stroom wilden afnemen, maar dan niet van de windmolens die in dat gebied stonden. Volgens de klanten geven die windmolens namelijk behoorlijk wat overlast. De inkoopmanager van het energiebedrijf boog zich over de wensen van de klanten van Houten, en kwam tot de conclusie dat het inderdaad mogelijk is om een windmolenpark in de ban te doen.

Het bedrijf sluit ook niet uit in de toekomst nog meer windmolenparken in de ban te doen. De directeur van het energiebedrijf, Harald Swinkels, zegt op dit moment te kijken welke windmolenparken nog meer overlast veroorzaken en dus op de zwarte lijst moeten belanden. Ook wil de directeur kijken of er een keurmerk opgesteld kan worden om zo het onderscheid te maken tussen overlast gevende en overlastvrije windenergie.

Waterkracht
Volgens de Nederlandse Energie Maatschappij biedt het bedrijf alleen groene stroom aan, die het meest voort komen uit waterkracht centrales. Tegen een hogere energieprijs kunnen klanten ook ‘nog groenere’ windstroom inkopen.