Nederlanders weten energielabel eigen huis niet

57 procent van de Nederlanders heeft geen idee wat het energielabel van hun eigen huis is. Vooral in Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn mensen onwetend over het energielabel van hun woning. Maar liefst 80 procent kan niet vertellen welk energielabel de woning heeft. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Nuon.

Verkopen en verhuren

Het energielabel werd in 2008 ingevoerd voor alle koop- en huurwoningen. Wie zijn of haar woning wil verkopen of verhuren, moet een energielabel kunnen overleggen. In de afgelopen jaren zijn er miljoenen definitieve energielabels afgegeven.

Sinds 1 januari 2015 wordt de verplichting voor een label actief gehandhaafd. Verhuurders en verkopers die geen label overleggen, kunnen een boete van 400 euro riskeren.

Gelderland, Overijssel en Flevoland
Huurders en woningbezitters in Gelderland, Overijssel en Flevoland zijn het best geïnformeerd over de energielabels. Daar weet 60 procent van de inwoners welk label het huis heeft. Het percentage dat dit weet in Friesland, Groningen en Drenthe ligt op 53 procent. In Zuid-Nederland is dat 50 procent.

De Randstedelijke provincies doen het opmerkelijk slechter. Slechts 39 procent is op de hoogte van het label van de woning. Maar in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam weet acht van de tien mensen niets over het label. Wie wel een antwoord geeft op de vraag: “Welk label heeft uw woning?” schat het label veel te positief in. Zij antwoorden een A-, B- of C-label te hebben. Voor de beeldvorming: een huis met energielabel A is bijna zelfvoorzienend.

Ontevreden
Een kwart van de mensen met een voorlopig of definitief energielabel is ontevreden met de score. Negen op de tien mensen met een E-, F of G-label vinden dat ze de score moeten verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld door dubbel glas te plaatsen en zonnepanelen aan te schaffen.

Directeur Klanten van Nuon Cindy Kroon adviseert klanten om regelmatig stil te staan bij het energieverbruik: “Zet eens iets uit en geef elkaar energie. Het levert meer op dan je in eerste instantie denkt. De groenste energie is de energie die je niet verbruikt.” Door energie te besparen, kunnen huurders en woningeigenaren een beter label krijgen.