Nederlanders slecht op de hoogte over prijs zonnepanelen

Nederlanders weten doorgaans niet wat de aanschaf van een zonnepaneel kost. Vier op de tien Nederlanders weet geen juiste schatting te geven. Nog eens 40 procent denkt dat de kosten lager zijn, dan de prijs van zonnepanelen in werkelijkheid is.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau GfK onder bijna 1100 huishoudens. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Milieu Centraal.

Prijs zonnepanelen
Gemiddeld kost een systeem van zes zonnepanelen inclusief omvormer ongeveer 2900 euro. Jaarlijks levert dat voor ongeveer 300 euro aan stroom op. Het investeren in zonnepanelen levert na een paar jaar een rendement op van zes procent. Dat is meer dan bijvoorbeeld de huidige spaarrente, die nu op 1,2 procent ligt.

Zo’n tien procent van de Nederlandse huishoudens geeft in het onderzoek aan plannen te hebben om het komende jaar zonnepanelen aan te schaffen.

Intenties
Bij woningbezitters is de intentie om zonnepanelen in huis te halen groter dan bij huurders. Ongeveer 14 procent van de huiseigenaren wil zonnepanelen aanschaffen, tegen vier procent van de huurders. De voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal stelt dat de belangstelling voor zonnepanelen de afgelopen jaren is toegenomen. De prijs van zonnepanelen is in de afgelopen vijf jaar gehalveerd.

Op dit moment heeft zo’n zeven procent van de Nederlanders zonnepanelen op het dak liggen. Toch onderschatten Nederlanders de prijs van zonnepanelen. Dat komt mede doordat zij niet op de hoogte zijn van de belastingregels.

Belasting
Woningeigenaren die zonnepanelen hebben, kunnen een deel van de door hun opgewekte stroom teruggeven aan het energienetwerk. In ruil daarvoor betaalt de energieaanbieder een bepaalde vergoeding.

Nederlanders zijn er niet van op de hoogte dat de Belastingdienst eigenaren van zonnepanelen aanmerkt als ondernemer als de eigenaar van zonnepanelen de btw over de aanschaf ervan terugvraagt. Een eigenaar is vervolgens verplicht om ieder kwartaal btw-aangifte te doen, omdat er anders een boete van ruim 5000 euro volgt.

De Vereniging Eigen Huis heeft staatssecretaris van Financiën Eric Wiebers al om opheldering gevraagd, maar dat lijkt tevergeefs. De kans dat de verplichting voor particulieren vervalt, is dan ook nihil. De staatssecretaris heeft midden eens brief laten weten geen reden te zien om de regelgeving aan te passen. Zijn motivatie daarvoor is dat na het eerste jaar er een jaaraangifte of een ontheffing aangevraagd kan worden.