Nederlander kijkt alleen naar prijs energie

De meeste Nederlanders kijken alleen maar naar de prijs bij het vergelijken van energie. Voor slechts drie op de tien Nederlanders is duurzaamheid wel belangrijk. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Eneco. Een kwart van de consumenten betaalt graag extra voor gas en elektriciteit, als dat het milieu direct zou helpen.

Sjoemelstroom
Een groot deel van de zogenaamde ‘groene energie’ komt niet voort uit duurzame energiebronnen. Kolen- en gascentrales produceren de stroom nog steeds. Vervolgens vergroenen energieleveranciers de stroom door groencertificaten te kopen in Noorwegen. Dat is een door in het oog voor milieuorganisaties. Zij vinden dat groene stroom alleen groen is als het daadwerkelijk in Nederland is opgewekt, via zon, wind, water of biomassa. Anders is het ‘sjoemelstroom’.

Maar daar geeft de consument maar weinig om. Die kijkt vooral naar de prijs van energie. De aanbieder met de laagste prijs is voor de consument het aantrekkelijkst. Twee derde van de ondervraagden zegt niet te kijken naar de herkomst van duurzame stroom. Drie op de tien Nederlanders ziet het liefst wel dat groene stroom uit Nederland zelf komt.

Schoon opwekken
Over het algemeen denken Nederlanders dat schoon opwekken van stroom de perfecte manier is om de natuur een handje te helpen. Ruim de helft van de consumenten vindt dat energiemaatschappijen beter hun best zouden moeten doen om stroom op een duurzame manier op te wekken.

Datzelfde percentage geeft aan nu ook groene stroom te gebruiken. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) beschikt inmiddels 63 procent van de Nederlandse huishoudens over een contract voor groene energie.

Energieverbruik verlagen
De meeste Nederlanders zijn bewust bezig met het verminderen van hun energieverbruik. Op die manier valt immers meer te besparen; de energierekening gaat omlaag. Zo zet een overgrote meerderheid bijvoorbeeld de verwarming bewust lager.

Zonnepanelen
Als grijze en groene stroom dezelfde prijs hadden, zou een veel groter deel alleen voor schone energie gaan. Driekwart van de consumenten wil het liefst stroom uit zonnepanelen. De helft van de ondervraagden ziet windmolens op zee  wel zitten. Gas- en kolencentrales zijn – zonder aan de prijs te denken – dan opeens het minst populair.