Nederland in top 5 overstaplanden energie

Nederland is een echt overstapland als het gaat om energie. In 2014 stapte 13,3 procent van de consumenten over naar een ander energiebedrijf. Daarmee scoort Nederland ruim boven het overstapgemiddelde in de Europese Unie. Dat blijkt uit een rapportage van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Tweede plaats

Nederland staat op de tweede plaats als het gaat om overstappen voor gas. In de top 5 ‘overstappers elektriciteit’, staat Nederland op een vierde plaats. Wie in het verleden heeft overgestapt, is eerder bereid dat nog een keer te doen: “Deze groep consumenten geeft in ruime meerderheid aan waarschijnlijk binnen nu en twee jaar weer over te stappen”, schrijft de ACM.

Driekwart van de niet-overstappers wil nog altijd de overstap niet wagen. Dat komt vooral doordat energiebedrijven tevreden klanten. De eigen energieleverancier krijgt, volgens het rapport, een positieve beoordeling. Consumenten zijn vooral tevreden over de dienstverlening.

Overstappen voor de prijs
Energiebedrijven kunnen consumenten laten overstappen door een lage prijs te bieden. Dat blijft de belangrijkste prikkel. Als er 185 euro te besparen valt, zijn huishoudens bereid over te stappen. Duurzaamheid wordt zelden als een reden tot overstap genoemd.

Overstappers maken vooral gebruik van energievergelijkers. De meeste consumenten (55 procent) denken dat ze niet hoeven te overstappen als de huidige leverancier bij de voordeligste aanbieders staat. Dat klopt niet; een energieaanbieder biedt meerdere contracten aan.

Iets minder dan de helft
Iets minder dan de helft van de consumenten heeft de afgelopen drie jaar overgestapt. ‘Interne overstappers’ tellen ook mee. Dat zijn bestaande klanten van een energiebedrijf, die bij hetzelfde energiebedrijf van contract wisselen. Zij stappen vooral over omdat ze benaderd zijn met een persoonlijk aanbod.

Vertrouwen in de markt
De meeste consumenten hebben geen vertrouwen in de Nederlandse energiemarkt. Slechts een vijfde geeft aan de energiemarkt als ‘betrouwbaar’ te zien. Dat komt vooral doordat de energiemarkt een ‘geconcentreerde markt’ is. Dat houdt in dat de drie grootste energiebedrijven bijna 80 procent van de markt in handen hebben. Sinds 2012 daalt het marktaandeel van de drie grote energiereuzen geleidelijk.