Nederland in top 10 meest vervuilende landen EU

Nederland staat in de top tien van vervuilendste landen binnen de Europese Unie. Van alle kleine landen binnen de EU, vervuilt Nederland het meest. Met 17 miljoen inwoners stoten we zo’n 6,1 procent van de totale CO2 binnen de EU uit.

Spanje en Polen

Alleen Spanje en Polen stoten nog meer CO2 uit. Dat blijkt uit een datavisualisatie van Bernard Chabot. Hij publiceert regelmatig datavisualisaties over de energiesector. Uit het rapport blijkt dat de 28 EU-lidstaten gezamenlijk 3705 MTCO2 (Ongeveer 3,7 miljoen kilo) uitstoten.

Met ongeveer 798 MTCO2 is Nederland het meest vervuilende land onder de kleine EU-landen. Ter vergelijking: Nederland stoot ongeveer 6,1 procent van alle CO2-uitstoot in de EU uit, terwijl dat in België en Tsjechië maar 3,7 procent en 2,9 procent is.

De rest van de wereld
Overigens vallen de Nederlandse en Europese percentages in het niet bij de rest van de wereld. China zorgde in haar eentje voor 27,5 procent van de CO2-uitstoot, wereldwijd. De Verenigde Staten staat op een tweede plaats, met 16,9 procent. China, de Verenigde Staten en de EU moeten samen het voortouw nemen in het terugdringen van broeikasgassen.

De meeste uitstoot komt voort uit energie door verbranding. Het percentage hernieuwbare percentage ligt nog onder de zes procent. Wereldwijd gebruiken we vooral olie: zo’n 32,6 procent van de energieconsumptie bestaat uit olie. Daarna volgen kolen (30 procent) en gas (23,7 procent).

95 procent fossiele energie

In Nederland bestaat veruit de meeste energie (95 procent) nog uit fossiele brandstoffen. Het verbruik van hernieuwbare energie loopt nog flink achter. Nog geen 3,5 procent van het totale energieverbruik in Nederland bestaat uit duurzame energie uit bijvoorbeeld, wind, zon, biomassa of water.