Moederbedrijf NUON schrapt duizend banen

Het moederbedrijf van energieleverancier Nuon, Vattenfal, schrapt duizend banen. Dat heeft te maken met de aanhoudend slechte positie op de energiemarkt. Dat maakte het bedrijf bekend tijdens de presentatie van de eerste kwartaalcijfers.

Prijzen
De energieprijzen staan al tijden onder druk doordat er minder vraag naar energie is. Daardoor is er sprake van overcapaciteit: de aanbieder heeft meer energie op voorraad dan klanten nodig hebben. De prijs daalt daardoor continu. Dat de consument daar niets van merkt, heeft te maken met belastingverhogingen.

Vattenfall was aanvankelijk goed ingedekt tegen de lagere energieprijzen. De energiereus had namelijk langlopende contracten. Nu lopen die contracten af en merkt het bedrijf de gevolgen van het marktklimaat flink op de financiële resultaten.

Geen landen bekend
Het is nog niet bekend of Vattenfall banen gaat schrappen bij het Nederlandse Nuon. Een woordvoerster bevestigt tegenover NRC dat het hele moederbedrijf te maken krijgt met het banenverlies. Welke specifieke bedrijfsonderdelen daarmee te maken krijgen, is nog niet bekend.

De reorganisatie moet voor eind 2016 een kostenbesparing opleveren van 270 miljoen. De huidige groothandelsprijzen hebben volgens Vattenfall een steeds grotere invloed op de resultaten. In 2020 zouden deze prijzen zich in Europa weer moeten herstellen.

Dure overname
Sinds het Zweedse energiebedrijf in 2009 Nuon overnam, verkeert het in de rode cijfers. Vattenfall moest fors afschrijven op investeringen uit het verleden. De omzet daalde in het eerste kwartaal met 1,2 procent, tot omgerekend 4,82 miljard euro. De winst daalde met bijna 40 procent tot 532 miljoen euro.

Vorig jaar moest Vattenfall ook al 2.000 banen schrappen, waarmee het concern nog 29.000 werknemers had. De afgelopen twee jaar gingen er 500 banen verloren bij Nuon.