‘Minister Blok kan miljoenenboete krijgen’

Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst kan een boete van 95 miljoen euro krijgen, omdat hij ten onrechte de indruk heeft gewekt dat het nieuwe Doe-Het-Zelf-energielabel aan de Europese regelgeving voldoet. Dat zegt Bouwinformatie.

Weggegooid geld
Blok introduceerde in 2013 een goedkoper energielabel, waarbij huiseigenaren voor een paar tientjes een energielabel kunnen kopen. Maar volgens Bouwinformatie voldoet dat label helemaal niet aan de Europese regels. Via een Europees energieprestatiecertificaat zouden kopers en huurders inzicht moeten krijgen in het energieverbruik van de woning.

Daarom hebben honderden ondernemers een opleiding gevolgd om de certificaten vast te mogen stellen. Dat zou dan goed zijn voor zo’n 10.000 tot 12.000 banen. Maar volgens Bouwinformatie in dat allemaal weggegooid geld, omdat Nederland weigerde het verplichte Europese energieprestatiecertificaat te introduceren.

Forse boete
Volgens Luc Werring van de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD), die de Europese certificaten vaststelt, voldoet het Doe-Het-Zelf-energielabel van Blok niet aan de eisen en kan het Nederland een forse boete opleveren. Werring was jarenlang de belangrijkste adviseur van de Europese Commissie over energiezaken.

Volgens Werring valt het te vergelijken met autobezitters die zelf hun APK van de auto invallen. De consultant noemt het dan ook ‘volstrekt absurd’ dat huiseigenaren zelf het energielabel kunnen vaststellen. Hij noemt de Nederlandse ministers van de afgelopen jaren ‘hypocriet’ en ‘onnozel’.

95 miljoen euro
Als de Europese Commissie oordeelt dat het label van Blok niet aan de voorwaarden voldoet, kan Nederland begin 2015 een megaboete van maximaal 95 miljoen euro krijgen. Luc Werring wijst erop dat geen enkel ministerie straks hard kan maken miljoenen euro’s extra per jaar  te moeten begroten omdat het een milieurichtlijn aan de laars lapte.