Milieu Centraal vraagt aandacht voor 'klimaatklappers'

Milieuorganisatie Milieu Centraal is begonnen met haar campagne ‘Klimaatklappers’. De organisatie vraagt aandacht voor de CO2-uitstoot. Milieu Centraal doet dit met de VN Klimaattop in zicht.

‘Iedereen kan bijdragen’

De organisatie probeert duidelijk te maken dat iedereen kan bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot. Zo kan de woning beter geïsoleerd worden, waardoor er minder warmte nodig is. Uiteindelijk heeft dat ook effect op de energierekening. Er is minder energie verbruikt, waardoor de rekening lager zal uitvallen.

Daarnaast doelt Milieu Centraal op korter douchen, vaker met de fiets en minder vleeseten. Milieu Centraal noemt het gebruik van vervoermiddelen, eten en het energiegebruik in huis als de grootste ‘klimaatklappers’: zaken waarvan het klimaat slechter wordt. De organisatie realiseert zich dat niet overal op te besparen valt: “Je kunt moeilijk stoppen met eten of alles op de fiets vervoeren. We laten zien waar je wel CO2 mee kunt besparen.”

Energie besparen
Volgens de milieuorganisatie is er met name bij het energieverbruik nog een grote slag te gaan. Zo raadt Milieu Centraal onder anderen het isoleren van spouwmuren aan. Daarnaast worden zonnepanelen aangeraden en moeten consumenten zuiniger stoken. Een gemiddeld huishouden stoot zo’n 23.000 kilo CO2 per jaar uit. Daarvan komt 4100 kilo voort uit het energieverbruik in huis.

Een belangrijke tip, die een besparing van 400 kilogram per jaar oplevert, is het aanschaffen van een energieverbruiksmanager. Deze manager biedt consumenten inzicht in hun energieverbruik, met het uiteindelijke doel om vijf tot tien procent te besparen op het verbruik.

Tips
Milieu Centraal raadt ook aan om tussendeuren te sluiten en de verwarming ’s nachts een paar graden lager te zetten. 15 graden is voor ’s nachts een prima temperatuur. Daarmee valt jaarlijks ongeveer 80 euro te besparen. Door de tussendeuren te sluiten en ruimtes waar niemand aanwezig is niet meer te verwarmen, valt een besparing van 200 euro per jaar te behalen. Door slim te stoken valt 1450 euro per jaar te besparen.

Een andere goede tip is het wegdoen van een waterbed. Om zo’n bed op temperatuur te houden, is gemiddeld 750 kilowattuur nodig. Dat is goed voor 170 euro. Voor waterbeddeneigenaren is het vaak de grootste energieverbruiker in huis.