Milieu Centraal: 'Klanten begrijpen de energierekening niet goed'

Klanten van energiebedrijven begrijpen van niet hoe de energierekening is opgebouwd. Dat zegt Marlon Mintjes van Milieu Centraal. Daarom organiseert de organisatie deze week samen met de Woonbond en VvE Belang ‘de week van de energierekening’. Op die manier moeten consumenten meer inzicht krijgen in hun energiekosten.

Totale verbruik moet omlaag
Uiteindelijk moet Nederland zo’n 1,5 procent minder energie verbruiken. Daarmee moeten de kosten dan ook omlaag. Die afspraak staat in het Energieakkoord. Uit de Nationale Energieverkenning blijkt dat ons land die afspraak niet haalt. Nederland zou zo’n 1,2 procent per jaar kunnen besparen, als er niets extra’s gebeurt. Daarom wil Milieu Centraal consumenten stimuleren extra stappen te zetten. Daarmee valt er energie te besparen, en bespaart de consument op de kosten.

Opbouw van de rekening
Volgens Marlon Mintjes van Milieu Centraal is de verwarming goed voor de helft van de energierekening. Daarna volgen elektrische apparaten (een derde van de rekening) en warm water (een zesde van de rekening). De organisatie becijfert dat een gemiddeld huishouden zo’n 1940 euro per jaar aan energiekosten betaalt.

Zo gebruikt een gemiddeld huishouden zo’n 1600 kubieke meter gas. Dat is goed voor 1040 euro per jaar. Daar komt dan nog 780 euro per jaar bij op, voor 3500 kWh stroom. Vaak vergeten consumenten de vaste kosten mee te tellen, terwijl die toch aanzienlijk zijn: zo’n 120 euro per jaar. Gelukkig is er volgens Mintjes goed nieuws: “De consument kan zelf op het overgrote deel besparen.”

Isolatieproblemen
Milieu Centraal adviseert om vooral eens naar de isolatie te kijken. Daar is volgens de organisatie veel mis mee in Nederland. Met name in oudere woningen ligt nog geen goede gevel- en vloerisolatie. Daardoor lekt er veel warmte weg, waardoor de kachel harder moet stoken.

Daarnaast gebruiken veel gezinnen geen besparende douchekop. Zonde, want het verbruik van warm water gebeurt vooral in de douche. Zo’n 80 procent van het warmwaterverbruik bestaat uit douchebeurten.  En ook oude koelkasten en vriezers slurpen energie. De helft van de Nederlandse gezinnen heeft een koelkast of vriezer van ten minste zeven jaar oud.