Meeste energieleveranciers melden herkomst groene stroom niet

Minder dan de helft van de energieleveranciers meldt waar hun stroom vandaan komt. De herkomst van groene stroom blijft vaak onbekend. Dat blijkt uit onderzoek van de milieuorganisatie Wise Nederland.

Afspraak

In september 2014 maakten minister van Economische Zaken Henk Kamp en brancheorganisatie Energie Nederland de afspraak om op het stroometiket te vermelden waar groene stroom vandaan komt. Volgens Wise Nederland houden zich slechts zestien van de 37 aanbieders aan die afspraak.

Op het etiket zou moeten staan of de groene stroom van de aanbieder uit het binnenland of uit het buitenland komt. Alleen DE Unie, Eneco, E.ON, Electrabel, Energiedirect, Essent, Fenor, Greenchoice, Huismerk Energie, Main Energie, NL Energie, NLD, Nuon, Pure Energie, Qurrent en Woonenergie doen dat.

Verplichting
Sinds tien jaar zijn de energieaanbieders verplicht duidelijk te maken aan de consument hoe de verkochte energie is opgewekt. Dat moeten ze melden via een stroometiket, dat op de website van de aanbieder staat. Wettelijk gezien moet dat etiket ook worden meegestuurd met de energierekening.

Het etiket moet duidelijk maken hoeveel procent van de geleverde stroom uit aardgas-, kolen- en kerncentrales (grijze stroom) komt, en welk percentage groen is. Die energie komt van bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen.

Geen Nederlands product
Vaak is groene energie niet opgewekt in Nederland. Op papier komt groene stroom vaak uit het buitenland. Nederlandse energiebedrijven kopen zogenaamde garanties van oorsprong (gvo’s), ook wel een energiecertificaat genoemd. Eén certificaat staat voor duizend kilowattuur duurzame elektriciteit.

Dat helpt de opwek van energie in Nederland niet. De groencertificaten waren oorspronkelijk bedoeld om het gebruik van duurzame bronnen te stimuleren. Veel van onze groene stroom komt uit Noorwegen.

Volgens Wise Nederland kopen steeds minder energiebedrijven gvo’s uit het buitenland, maar wordt zogenaamde ‘sjoemelstroom’ nog volop verkocht. Dankzij het stroometiket weet de consument of hij of zij echte groene energie afneemt.