Meer zonnestroom opgewekt in 2014

Nederland wekte in 2014 meer zonnestroom op dan in de jaren daarvoor. Dat blijkt uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Volgens de organisatie komt de hogere opbrengt van zonnestroom vooral doordat de zon het afgelopen jaar vaker scheen.

200 uren meer zon
Het afgelopen jaar scheen de zon ruim 1800 uur. Dat zijn er 200 meer dan gemiddeld. Dat leverde een hoop extra zonnestroom op. Bij het onderzoek ging Milieu Centraal uit van een set van zes zonnepanelen, van 1400 watt-piek. Die leverden dankzij de extra zonuren zo’n 62 kilowattuur extra energie op. Voor heel Nederland valt de extra opbrengst te vergelijken met het jaarverbruik van 13.000 huishoudens.

Milieu Centraal concludeert in haar onderzoek dat zonnepanelen altijd een goede keuze zijn, ook als de zon minder schijnt. Ze leveren ook met minder zonuren nog volop stroom, schrijft de organisatie.

Geld terug
Wie in 2015 zonnepanelen koopt, kan de btw op de aanschaf en installatie ervan terugvragen van de Belastingdienst. Milieu Centraal berekent dat de Belastingdienst bij zonnepanelen van 2900 euro zo’n 400 euro aan btw teruggeeft. De overige 2500 euro geldt als investering, die over een paar jaar  terugverdiend kunnen worden.

Uit onderzoek blijkt dat de prijs van zonnepanelen de afgelopen vijf jaar is gehalveerd. Opwekkers van zonne-energie die energie overhouden, kunnen de stroom terugleveren aan het energienet, via bijvoorbeeld een slimme meter. De prijs van elektriciteit naar het net gaat naar verwachting op termijn stijgen.

‘Rentenieren’
De voorlichtingsorganisatie vergelijkt het rendement van een investering in zonnepanelen met een rente van zes procent op een spaarrekening. Daarvoor moet eerst betaald worden, maar binnen een paar jaar is het ‘rentenieren’. De terugverdientijd bedraagt over het algemeen zo’n zes jaar.

Klimaatgids.nl heeft een overzicht van alle terugleververgoedingen per energieleverancier. Op het moment geeft energieleverancier Qurrent de hoogste vergoeding, met 10 eurocent per kilowattuur.