Meer opwek duurzame energie dan aardgas

Er wordt meer duurzame energie dan aardgas opgewekt. Daarmee hebben duurzame technologieën aardgas van de tweede plaats gestoten. Kolen produceren nog steeds de meeste stroom. Dat blijkt uit onderzoek van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Veertig procent

Maar liefst 40 procent van alle elektriciteit wereldwijd, wordt opgewekt met kolen. Hernieuwbare bronnen genereerden zo’n 22 procent van al het stroom. Daarmee komt duurzame energie net langs aardgas, met een kleine marge verschil.

Dat staat in het rapport van het Internationaal Energieagentschap. Dat is een energieclub van landen die lid zijn van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Dat zijn vooral Europese landen, met uitzondering van Australië, Chili, Mexico, Israël, Zuid-Korea en Japan.

Water als grootste duurzame energiebron
De meeste duurzame energie komt uit waterkrachtcentrales. In totaal werd er zo’n 3874 terra wattuur opgewekt. Dat is 3874 miljoen kilowattuur. Daarnaast deden windenergie en zonne-energie het ook goed; met 1256 terra wattuur zorgde het voor 5,4 procent van de elektriciteitsproductie in 2013.

De hoeveelheid zonne-energie neemt al sinds 1990 met gemiddeld 44,6 procent per jaar toe. Voor windenergie is dat een groei van gemiddeld 27,1 procent per jaar.

OESO-landen wekken minder op
Wat opvalt aan het rapport, is dat OESO-landen minder energie opwekken dan landen in de rest van de wereld. Onze energieproductie daalde tussen 2012 en 2013 met 0,8 procent, terwijl deze wereldwijd toenam met 2,9 procent.

Ook blijkt uit het onderzoek dat het aandeel van fossiele bronnen (grijze stroom) afneemt binnen de landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. In de rest van de wereld neemt het gebruik van kolen juist toe.