Meer consumenten stappen over naar andere aanbieder

In 2013 stapten meer consumenten over naar een andere energieaanbieder dan in het jaar ervoor. Maar liefst 13,1 procent van de consumenten ging een contract aan bij een ander energiebedrijf. Dat is meer dan in 2012 en in alle jaren ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Tevreden
94 procent van de overstappers zijn tevreden over de overstap. Het proces leverde voor hen geen problemen op. 65 procent van alle consumenten die overstapten naar een andere energiemaatschappij heeft ervaring; deze groep stapte al twee keer eerder over. Van alle consumenten is 44 procent inmiddels een keer overgestapt naar een andere aanbieder. 28 procent van de consumenten kon zich nog vinden bij de huidige aanbieder, maar switchte van contract.

Vergelijkingssites
Vergelijkingssites zijn volgens het rapport van de ACM belangrijk voor energieconsumenten. Bijna een derde van de klanten van energiebedrijven zocht in 2013 naar informatie over energiebedrijven.

Vooral prijsvergelijkers zijn een belangrijke bron van informatie. Daarnaast zoekt de consument informatie op de websites van energiebedrijven en consumentenorganisaties.

‘De rekening is erg hoog’
De meeste Nederlanders vinden hun energierekening hoog of zelfs ‘erg hoog’. Dat gevoel leeft al een lange tijd onder klanten van energiebedrijven. De energierekening van een gemiddeld huishouden bedroeg eind 2013 ongeveer 1727 euro. De meeste consumenten (drie kwart) geven aan niet bereid te zijn meer te betalen voor groene stroom. Slechts een kwart van de energieverbruikers is bereid om een bedrag tot 12 euro per maand meer te betalen voor groene stroom, in vergelijking met grijze stroom.

Flink besparen
Consumenten kunnen een flink bedrag besparen door de overstap naar een andere energieaanbieder te maken. Bij sommige mensen gaat het om een besparing van wel 314 euro. Het is logisch dat meer mensen overstapten, want de meeste consumenten zijn bij een prijsvoordeel van 175 euro bereid over te stappen. Toch dachten de meeste consumenten slechts 82 euro te kunnen besparen.

Steeds meer klanten van energiebedrijven denkt aan switchen van energieaanbieder. Maar liefst 40% van de Nederlanders geeft aan om het de moeite waard te vinden over te stappen. Toch doet het merendeel daarvan dat uiteindelijk niet. De meeste consumenten die niet overstappen, zeggen nog ‘te tevreden te zijn over het huidige energiebedrijf.’