Lijsttrekkers: 'Geen windturbines als niemand het wil'

Als er geen draagvlak voor is, moeten er geen windturbines meer bijkomen. Dat vindt 57 procent van de provinciale lijsttrekkers. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. Voor het merendeel van de lijsttrekkers is draagvlak onder omwonenden voor nieuwe windturbines de belangrijkste factor om groen of rood licht te geven.

Belangrijk thema

Het plaatsen van windturbines is bij de komende Provinciale Statenverkiezingen een belangrijk thema. Steeds meer aanbieders van energie willen zelf windenergie produceren, maar daarvoor moet de provincie wel toestemming geven. Omwonenden van windparken klagen over slagschaduw, horizonvervuiling en het geluid van de windturbines.

Daarom vroeg Vereniging Eigen Huis aan 133 lijsttrekkers van politieke partijen hoe zij denken over windenergie. 28 lijsttrekkers gaven geen antwoord. Van de lijsttrekkers die een reactie geven, vinden ze allemaal dat draagvlak belangrijk is. 73 procent van de ondervraagden is het helemaal eens met de regels die de vereniging oplegt.

Groningen en Flevoland
Vooral in Groningen en Flevoland moeten veel windparken aangelegd worden. Opvallend is dat juist in deze provincies de meeste lijsttrekkers de komst van windturbines tegen willen houden, als er niet voldoende draagvlak is. In Groningen moeten 285 windturbines geplaatst worden, in Flevoland 474. In 2050 moet windenergie de belangrijkste energiebron zijn.

43 procent van de lijsttrekkers vindt dat het veel te ver gaat om windturbines tegen te houden als er te weinig draagvlak is. In het Energieakkoord zijn afspraken gemaakt over windenergie. Deze lijsttrekkers vinden dat ze niet kunnen terugkomen op eerder gemaakte afspraken.

Partijen
De provinciale fracties tonen grote verschillen met de landelijke fracties. Zo is de PVV het meest bereid windmolens tegen te houden, gevolg door het CDA en GroenLinks. De Partij voor de Dieren, PvdA, D66 en ChristenUnie zijn het minst bereid zich in te zetten tegen de komst van windturbines in de provincie. De VVD twijfelt nog.