Levering duurzame energie zorgt voor conflict

Energiemaatschappijen Eneco en Greenchoice vechten vandaag hun conflict uit voor de rechter. Greenchoice is het niet eens met de zeggenschap van Eneco over het bedrijf. Eneco wil namelijk steeds meer macht op zijn concurrent uitoefenen.

Oprichters eruit werken

Greenchoice heeft twee rechtszaken tegen Eneco aangespannen. In één daarvan probeert Eneco twee van de drie oprichters eruit te werken. In de andere rechtszaak, die morgen voor de Ondernemingskamer van Amsterdam dient, bepaalt de rechter over de gewenste strategie om de problemen tussen de beide energiebedrijven te verhelpen.

Het lijkt alsof het gaat om een principekwestie, maar dat is het eigenlijk niet. Dat zegt de advocaat van de twee grootste oorspronkelijke aandeelhouders, Gerjanne te Winkel, tegen De Volkskrant. Volgens haar is het Eneco veel meer te doen om een overname van aandelen-Greenchoice. Daar maakt Eneco volgens de advocate ook geen geheim van.

Financiële strop

Het hele conflict vloeit voort uit een financiële strop voor Eneco. De energiemaatschappij betaalde 7 jaar geleden naar schatting ongeveer 50 miljoen euro voor een flink aandeel in Greenchoice. Dat verliep verre van vlekkeloos, waardoor Eneco in de problemen raakte met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Greenchoice had namelijk nog een nabetaling moeten doen van in totaal 8,6 miljoen euro. Dat geldt was bestemd voor vertrokken Greenchoice-klanten.  De ACM bepaalde dat de aanbieder alsnog het geld moest ophoesten. De directieleden kregen een boete en werden vervangen door tijdelijke bewindvoerders.

Eneco was bij het kopen van haar aandeel niet op de hoogte van de nabetaling. Daardoor voelt het energiebedrijf zich nu gedupeerd. Uiteindelijk resulteerde de frustratie tot een procedure bij de Ondernemingskamer. Eneco wil de directieleden van Greenchoice graag veroordeled zien wegen wanbeleid.  De oud-bestuurders vochten de aantijgingen aan in een hoger beroep.

De meterstanden

Het was volgens advocate Te Winkel lang onduidelijk hoeveel klanten nu daadwerkelijk hadden verbruikt aan energie. Dat had toen te maken met onduidelijkheid over het verplichten van een definitieve meteropname bij het overstappen naar een ander energiebedrijf. Daarin speelde volgens de ex-directieleden van Greenchoice de ACM een grote rol. Zij vinden dan ook dat de Autoriteit het onderzoek heeft beinvloed.

Het tijdelijk bestuur over de groene energieleverancier loopt binnenkort af. Volgens voormalig oprichter Rob van Rees ‘moeten de partijen het toch ergens samen over eens worden.’

(Bron: De Volkskrant).