Lagere energierekening door zachte winter

De zachte winter heeft voor een lagere energierekening gezocht. Doordat de maanden januari, februari, maart en april nauwelijks winters te noemen waren, was de energierekening een stuk lager. Dat blijkt uit cijfers van energiebedrijf Essent.

Een vijfde minder gas

Doordat de wintermaanden niet koud waren, hoefden de klanten energiebedrijven minder hard te stoken. Dat merkte energieleverancier Essent in het gasverbruik van de klanten. In de eerste vier maanden van 2014 verbruikten consumenten bij Essent ongeveer 22 procent minder gas dan het langjarig gemiddelde.

Dat houdt in dat een gemiddeld huishouden bij Essent een voordeel van zeker 120 euro op de gasrekening over het eerste kwartaal van 2014 gaat zien. Dat komt goed uit, want 2013 was juist een extreem koud jaar. De extra kosten die huishoudens moesten maken om het huis warm te houden, zijn er nu al uit. De klant moest vorig jaar zo’n 100 euro extra op jaarbasis meer afrekenen voor het verbruik van gas.

Vorig jaar

Vorig jaar verbruikten klanten van Essent juist bijna 35 procent meer gas dan dit jaar. Daarbij gaat het over de wintermaanden: januari, februari maart en april. April was de vijfde zachte maand op rij, dit jaar. Wie meet vanaf december tot en met april, ziet dat het gasverbruik ongeveer 20 procent lager was dan het langjarig gemiddelde. Daardoor bespaarde de gemiddelde klant in die periode in totaal 140 euro op de gasrekening.

Altijd een lagere energierekening

Voor wie niet afhankelijk wil zijn van het weer geeft energiebedrijf Essent ook nog een handige tip: pot het voordeel van afgelopen winter op. Door het voordeel te investeren in het energiezuiniger maken van het huis, kunnen klanten structureel nog meer geld besparen. Zo kunnen consumenten met bijvoorbeeld het isoleren van de woning al tot 30 procent op de verwarmingskosten besparen.