Laag btw-tarief isolatie blijft voorlopig

Wie energie wil besparen, doet er goed aan om nu de woning te laten isoleren. Per 1 juli wordt het btw-voordeel voor renovatie en herstel van woningen afgeschaft, maar het lage btw-tarief voor woningisolatie blijft voorlopig gelden. Dat schrijft milieuorganisatie Milieu Centraal.

Voordeel

Consumenten en bedrijven kunnen nu een voordeel tot wel 400 euro behalen op het isoleren van hun woning, becijfert Milieu Centraal. De btw-korting geldt voor het toepassen van vloer-, dak-, gevel- of glasisolatie.

Zes jaar geleden verlaagde de overheid ook het tarief voor vloerisolatie, dakisolatie en gevelisolatie. Consumenten betalen geen 21, maar zes procent belasting. Daar kwam later ook het plaatsen van dubbel glas bij. Het lage tarief geldt alleen voor het arbeidsloon.

400 euro
De korting op de belasting toegevoegde waarde levert een besparing op van 100 euro bij het laten isoleren van de vloer, tot bijna 400 euro bij isolatie van een schuin dak.

Milieu Centraal raadt woningeigenaren aan om de mogelijkheden juist nu  te bekijken. Op die manier valt het hoogste voordeel te behalen. Door de woning te isoleren, gaan de maandelijkse lasten omlaag. Daarnaast zorgt het voor een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Wat levert het op?
Investeren in isolatie kan tot wel 12 procent rendement opleveren, in het geval van gevelisolatie. Bij dakisolatie ligt het rendement rond de 9 procent, bij vloer- en bodemisolatie 8 procent en bij dubbel glas 7 procent.

Isolatie kan voor een halvering van het jaarlijks gasverbruik zorgen. Stel dat het gasverbruik vermindert van 2000 kubieke meter naar 1000 kubieke meter. De energierekening daalt dan met 650 euro. Vooral in oudere huizen met slechte tot geen isolatie valt een grote winst te behalen, tot wel 975 euro per jaar.