Koelkasten kunnen besparing op energierekening opleveren

Het kopen van een nieuwe koelkast kan een besparing van 50 tot 100 euro per jaar op de energierekening opleveren. Veel mensen hebben een A+-koelkast, terwijl een A+++-koelkast tot de helft minder stroom verbruikt.

Zelfs als een koelkast nog niet stuk is, kan het voordeliger zijn een nieuwere, energiezuinigere koelkast te kopen. Dat stelt Milieu Centraal vandaag, in het kader van de ‘week van energiebesparing’.

11 miljoen koelkasten
In totaal zijn er zo’n 11 miljoen koelkasten in Nederland te vinden. Ruim de helft van alle koelkasten gaat al zeven jaar of langer mee, maar is niet meer energiezuinig. Volgens Milieu Centraal kan het kopen van een nieuwe koelkast behoorlijk besparen op de energierekening, omdat deze koelkasten veel zuiniger zijn.

Milieu Centraal zet zich er dan ook voor in om consumenten bewuster te maken van het energieverbruik van oude koelkasten. De vereniging wil huishoudens aansporen de koelkast eerder weg te doen, in plaats van hem vijftien jaar te laten staan.

Beter voor het milieu
Daarnaast is een nieuwe koelkast ook zuiniger voor het milieu. In de meeste gevallen weten huishoudens niet dat het goed is een nieuwe koelkast te kopen, omdat zij ervan uitgaan dan het juist goed is zo lang mogelijk met elektronica te doen. Dat geldt niet voor koelkasten. De huidige koelkasten zijn 60 procent zuiniger dan de koelkasten van vijftien jaar geleden, zegt Milieu Centraal.

De besparingen kunnen oplopen tot 100 euro per jaar. Een gemiddelde koelvriescombinatie van zeven jaar oud gebruikt per jaar zo’n 350 kilowattuur. Dat is omgerekend 85 euro aan stroom. Een koelkast van twintig jaar oud verbruikt zelfs 500 kilowattuur, wat neerkomt op zo’n 120 euro.

De nieuwste koelkasten verbruiken maar 150 kilowattuur aan stroom, wat neerkomt op maar 25 euro. Daarom is het verstandig de oude koelkast te vervangen voor een nieuwe. De bespaarde energie compenseert de milieubelasting op de productie van een nieuwe koelkast.