Kamp: ‘ACM moet misleiding onderzoeken’

De Autoriteit Consument en Markt moet misleiding door energievergelijkers onderzoeken. Dat antwoordt hij op kamervragen van Tweede Kamerlid Eric Smaling, die opheldering wilde over een artikel waaruit zou blijken dat energievergelijkingswebsites misleidend zijn.

70 euro per jaar
Energievergelijkers zouden volgens Smaling tot 70 euro vergoeding per overstapper kunnen verdienen. Of dat is toegestaan, is geen zaak van de minister, schrijft hij: “De hoogte van een overstapvergoeding is een afspraak tussen en vergelijkingssite en de energieleverancier. Ik ga daar niet over.”

Volgens Kamp moeten vergelijkingssites zich houden aan de voorschriften voor handelaren: “Het is aan de Autoriteit Consument en Markt om te beoordelen of in dit specifieke geval sprake is van misleiding. In eerder onderzoek heeft de ACM niet geconcludeerd dat dit het geval is.”

Duurzame energie
De krant Trouw publiceerde op 14 maart een artikel waaruit blijkt dat overstappers van groene energie misleid worden.  Energieorganisatie WISE concludeert in de krant dat geen enkele overstapsite de consument de mogelijkheid biedt een groene keuze te maken.

Volgens WISE geven de websites geen volledig advies. De meest vervuilende energieleverancier kan bovenaan eindigen, als de klant naar een groene energieaanbieder zoekt.

Vergroenen
Kamerlid Smaling wilde weten of minister Kamp ervan op de hoogte is dat energieleveranciers goedkope energie uit kolencentrales kopen, en deze dan als ‘groene energie’ verkopen. Volgens Kamp is dat niet mogelijk: “Het is wel gebruikelijk dat gecertificeerde groene stroom fysiek samen met grijze stroom vervoerd wordt.”

De minister benadrukt dat het niet mogelijk is groene stroom van grijze stroom te scheiden. Daarvoor zou een apart net nodig zijn. Dat impliceert dat groene stroom en grijze stroom twee verschillende soorten stroom zijn. Dat is niet zo: alleen de manier van opwekken verschilt.