Kabinet zal alle reële schade door Groningse gaswinning vergoeden

Het kabinet zal alle reële schade aan gedurpeerde van de Groningse gaswinning vergoeden. Dit liet minister Kamp van Economische Zaken (EZ) gister aan de Tweede Kamer weten tijdens het debat over het besluit om minder gas in te winnen om het risco op aardbevingen te verkleinen. De minister gaf ook aan dat het niet uitmaakt of de schade meer of minder is dan de begrote bedrag van 250 miljoen euro.

De minister liet weten een raming gemaakt te hebben voor het schadeherstel in de komende vijf jaar die uitkomt op 250 miljoen euro. Maar als blijkt dat die schade 200 of 300 miljoen is, wordt dát ervoor uitgetrokken. Hij gaf aan de waardedaling van van huizen van 25% niet te kunnen vergoeden, omdat huizenprijzen in heel Nederland zijn gedaald. Wel kunnen waardedaling die gerelateerd zijn aan het aardbevingsrisico worden gecompenseerd.

Verder zegt Kamp dat het nodig is een vergelijking te maken met het goede referentiegebied. Hij wil geen uitkoopregeling, omdat hij niet de suggestie wil wekken dat het gebied wat hem betreft kan leeglopen.

"Dit is één van de mooie, herkenbare, karakteristieke delen van Nederland waar mensen generaties lang wonen en verbonden zijn met het gebied. Die mensen willen niet dat het gebied leegloopt, dus daar ga ik geen faciliteiten voor maken. ... Ik ga faciliteiten maken om te zorgen dat de schade zoveel mogelijk voorkomen wordt en vergoed wordt áls die er al is - en dat we extra geld uitgeven om de huizen meer waard te maken. We doen wat aan de leefomgeving en aan het economisch perspectief. Ik kies voor een positieve weg in plaats van de negatieve weg van de uitkoopregeling."  Aldus minister Kamp.