Iedereen krijgt een slimme meter in huis

Alle klanten van energiebedrijven krijgen vanaf dit jaar een slimme meter in huis. In 2020 wil de overheid aan alle huishoudens in Nederland een slimme meter hebben aangeboden. De grootschalige uitrol van de meter begint deze maand al.

Energie besparen
De slimme meter moet huishoudens helpen meer inzicht te krijgen in hun energieverbruik. Een slimme meter is een slimme thermostaat en een meter in één. De meter heeft een verbruiksmanager, waarmee het voor consumenten makkelijker moet worden energie te besparen.

Volgens de energiebedrijven kunnen klanten met een slimme meter wel 5 tot 10 procent op de energierekening besparen. Eerder stelde minister Henk Kamp van Economische zaken al dat het apparaat daadwerkelijk helpt om energie te besparen, om zo de rekening  te verlagen.

Net klaarmaken voor de toekomst
Het kabinet benadrukt dat de slimme meter nodig is om het elektriciteitsnet klaar te maken voor de toekomst. De digitale meter komt in de komende jaren in de plaats voor de gas- en elektriciteitsmeter in de meterkast. Met de slimme meter moet ook het terugleveren aan het energienet eenvoudiger worden.

Steeds meer consumenten wekken immers ook zelf stroom op. Met zonnepanelen wekken huishoudens zelf zonne-energie op. Vaak wekken ze meer op dan ze zelf gebruiken. Met een slimme meter kunnen ze dan terugleveren aan het net. Dat kunnen de huidige  elektriciteitsmeters niet.

Een miljoen
Sinds 2012 installeerden netbeheerders al ruim een miljoen slimme meters. Dat gebeurde vooral bij nieuwbouwwoningen. Ieder huishouden krijgt ruim van te voren een brief waar in staat wanneer het een digitale meter kan krijgen. Klanten van Enexis konden de planning vorig jaar al inzien.

Een slimme meter is overigens niet verplicht. De overheid doet alleen een aanbod. Dat aanbod mag dus afgeslagen worden, zonder gevolgen. Wie dan later alsnog een slimme meter wil, zal voor de meter moeten betalen.