Hoogleraar: 'Splitsing levering en productie energie onzin'

De verplichte splitsing van de levering en productie van energie is onzin. Dat zegt hoogleraar Duurzaamheid Jan Rotmans tegen EenVandaag. In de energiecentrales van aanbieders Eneco en Delta wordt nu nog zowel energie geproduceerd als uitgeleverd, en dat mag niet.

‘Wet is achterhaald en onzin’

De productie van energie en de distributie ervan moeten gescheiden zijn. Dat staat in een wet van bijna tien jaar geleden, 2006 om precies te zijn. Volgens hoogleraar Duurzaamheid Jan Rotmans is de splitsing ‘volkomen achterhaald en onzin’. Politieke partijen als VVD en PvdA blijven juist vasthouden aan een scheiding.

‘Honderden banen op de tocht’
De levering en de productie mag niet in één hand worden gehouden. Maar juist met de levering van energie maken energiebedrijven Eneco en Delta winst. De PvdA wil graag een onderzoek zien naar hoeveel banen er verloren zullen gaan.


Morgen debatteert de Tweede Kamer over de splitsing van de Nederlandse energiecentrales Eneco en Delta. Als er wordt besloten dat de splitsing doorgang moet vinden, komen mogelijk honderden arbeidsplaatsen op de tocht te staan. Volgens de krant PZC gaat het om 700 tot 900 banen.

Alleen scheiding in Nederland
De andere energiebedrijven in Nederland komen uit Zweden, Duitsland of Frankrijk. Die bedrijven hebben wel een scheiding tussen productie en levering in Nederland, maar niet in hun thuislanden. De energiebedrijven hoeven ook alleen in Nederland de scheiding te maken. Elders in Europa mogen distributie en productie gewoon in één hand worden gehouden.

Professor Bert Tieben, deskundige Mededinging en Regulering, vindt dat Nederland zich in Europa onnodig gedraagt als het braafste jongetje van de klas. Directeur Arnoud Kamerbeek van Nederland schrijft in een brief aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken dat daardoor een ongelijk speelveld in Europa bestaat. De Tweede Kamer moet nu uitmaken of een gedwongen splitsing nuttig is.