Herfstachtig voorjaar zorgt voor extra opbrengst zonnepanelen

Ondanks het herfstachtige weer in het voorjaar, hebben zonnepanelen in de eerste vijf maanden van dit jaar meer opgeleverd dan vorig jaar. Het was koud en soms guur, maar toch scheen de zon meer dan normaal. Dat blijkt uit een analyse van energiebedrijf Essent.

30 euro

Wie zonnepanelen heeft, verdiende in de eerste vijf maanden zo’n 30 euro meer aan zonnestroom dan gebruikelijk. Dat komt neer op een stijging van 15 procent van de opbrengsten. Essent maakte een analyse op basis van gegevens van het KNMI.

Het weerinstituut bekeek het aantal zonuren en de globale instraling. Dat wordt gebruikt om de duur van de zonneschijn te berekenen. De hoeveelheid straling bepaalt hoeveel licht we ervaren. Aan de hand daarvan is het effect op de zonnepanelen ook te berekenen.

April meest zonnig
April was de zonnigste maand van dit jaar tot nu toe. Maar liefst 18 euro van de 30 euro extra opbrengst, is het resultaat van de maand april. In de eerste vijf maanden van 2015 scheen de zon 786 uur. Normaal gesproken schijnt de zon 669 uur.

In vergelijking met de eerste vijf maanden van 2014, hebben de zonnepanelen 4 procent extra opbrengst opgeleverd. Dat komt neer op ongeveer 12 euro. Vorig jaar liet de zon zich 724 uur zien.

Zonnepanelen
Steeds meer mensen schaffen zonnepanelen aan. Dat komt vooral doordat de panelen steeds verder ontwikkeld worden. Daarmee gaat de terugverdientijd omlaag. In 2008 duurde het nog ongeveer tien tot vijftien jaar tot de eigenaar van zonnepanelen haar investering heeft terugverdient, nu is dat nog tussen de zes en de acht jaar.

Essent ging uit van een gemiddelde installatie van tien zonnepanelen, met een vermogen van 260 Wattpiek. Onder ideale omstandigheden levert een dergelijke zonnepaneleninstallatie 2288 kilowattuur zonnestroom per jaar op. Dat is zo’n 198 euro. Als uitgangspunt neemt het energiebedrijf de stroomprijs van 22 eurocent per kilowattuur. De daadwerkelijke terugleververgoeding van Essent bedraagt acht eurocent.