Hagenaren tonen minste belangstelling groene energie

Van alle inwoners van Nederland, hebben Hagenaren de minste interesse in groene energie. Dat blijkt uit onderzoek van een grote vergelijkingssite. Amsterdammers zijn het meest geïnteresseerd in een groen energiecontract.

Flevoland en Den Haag

Inwoners van Den Haag zijn het minst geïnteresseerd in duurzame energie. Slechts een kwart van de inwoners zoekt actief naar aanbieders van groene stroom. Provinciaal gezien scoort Flevoland het slechtst: Daar is slechts 19 procent van de consumenten geïnteresseerd in duurzame energie.

De energievergelijker maakte een analyse van bijna 70.000 waarnemingen. De resultaten van het onderzoek zijn opvallend. Met name het verschil tussen Amsterdam en Den Haag is opmerkelijk: maar liefst 35 procent van de Amsterdammers is op zoek naar een groene aanbieder, terwijl dat percentage tien procentpunt lager ligt in Den Haag. Daarmee heeft driekwart van de Hagenaren geen voorkeur voor groene energie.

Sjoemelstroom
In de noordelijke provincies, met Groningen voorop, is duurzame energie het populairst. Dat er in andere gebieden zo weinig interesse is, komt volgens verschillende energievergelijkers door ‘sjoemelstroom’. Dat is stroom die energieaanbieders als ‘groen’ verkopen, maar eigenlijk geen groene stroom is.

Energiebedrijven kopen vergroende stroom in; stroom die met fossiele brandstoffen is opgewekt, maar als groene energie wordt verkocht. De aanbieders kopen daarvoor groencertificaten uit Noorwegen. Dat land heeft groene energie in overvloed, waardoor Nederlandse aanbieders goedkoop aan een Noors certificaat kunnen komen. Toch zit er het etiket ‘groene stroom’ op.

Kleine leveranciers
Sinds dit jaar moeten alle leveranciers van energie verplicht laten zien waar hun energie vandaan komt. Daarmee kunnen consumenten inzien op welke manier de energie is opgewekt. Opvallend is dat vooral de kleine aanbieders meer duurzame energie opwekken. Steeds meer energie komt uit windenergie, in plaats van waterkrachtenergie.

Sinds het probleem met de groencertificaten aan het licht is gekomen, heeft nog geen kwart van de consumenten in de grote steden interesse in groene energie. In Eindhoven wordt het meest gezocht naar vergroende energie.