Grote verschillen in opwek zonne-energie in Nederland

Nederland kent grote verschillen als het gaat om het opwekken van zonne-energie. In de grote steden wordt er minder zonnestroom opgewekt, terwijl inwoners van kleinere gemeenten juist meer energie via zonnepanelen opwekken. Dat blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu.

Kleinere gemeenten zijn koplopers

De kleinere gemeenten lopen voorop in het opwekken van zonnestroom. Zeewolde, Dalfsen en Eersel hebben het hoogste vermogen zonne-energie per inwoner. De grootste groei tussen 2012 en 2015 vond plaats in Zeewolde, Aa en Hunze en Slochteren.

Als het gaat om absolute hoeveelheden geïnstalleerd vermogen, staan Amsterdam, Zwolle en Súdwest Fryslân in de top 3. Rotterdam scoort het slechtst, met slechts 11 Watt piekvermogen. Ter vergelijking: in Zeewolde is dat 241 Watt piekvermogen.

Verschillen
De onderzoekers van Natuur & Milieu verklaren de grote verschillen aan de hand van beleid, geld en grote projecten; de ene gemeente biedt bijvoorbeeld meer ondersteuning voor de aanleg van zonnepanelen dan anderen. Daarnaast zijn in sommige gemeenten de juridische regels over zonne-energie zo streng, dat projecten niet mogelijk zijn.

Daarnaast zijn er grote verschillen door grote projecten. In agrarische gemeenten staan veel stallen en schuren. Op de daken van die stallen en schuren liggen zonnepanelen. In grote steden met gestapelde bouw en vooral huurwoningen, is het veel lastiger gebruik te maken van zonnepanelen.

Juridisch getouwtrek
De onderzoekers van Natuur & Milieu schrijven in hun rapport ‘Zon zoekt Nederland’ dat gemeenten hun juridische regels zouden moeten aanpassen: “Daardoor komt er veel meer ruimte beschikbaar voor zonne-energie in de stad. Amsterdam maakt het makkelijker om in delen van de stad met een beschermd stadsgezicht zonnepanelen op daken te plaatsen. Daarnaast heeft de gemeente ook de regels omtrent opstalrecht versoepeld, om het makkelijker te maken om panelen op het dak van iemand anders te plaatsen.”

Bij het plaatsen van zonnepanelen op andermans dak komt de Belastingdienst wel om de hoek kijken; er moet namelijk energiebelasting over betaald worden.