Groninger ondernemer wil einde aan hoge energierekening

Inwoners van de provincie Groningen moeten zelf de regie in handen krijgen over de productie van energie in hun provincie. Dat vindt de Groninger internetondernemer Stef van der Ziel.

Van der Ziel is eigenaar van twee bedrijven en vindt dat woningen in de provincie volledig duurzaam moeten worden. Daarvoor is wel zo’n 900 miljoen euro nodig, zo rekent de internetondernemer voor.

Investeringen
Het geld om te investeren in een onafhankelijke energieprovincie, moet komen uit de energierekening van de klant zelf. Volgens Van der Ziel betaalt de inwoner nu zo’n 250 euro per maand aan energie, waarvan een groot deel in de vorm van belasting naar de staat gaat. Volgens hem is het beter te investeren in alternatieven, om zo onafhankelijk te zijn. Daarmee moet er een einde komen aan de hoge energierekening.

De Groninger ondernemer denkt daarbij aan het gebruik van nieuwe technieken, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, manieren om energie op te slaan en door waterstof te gebruiken. Daarvoor is per woning zo’n 20.000 euro nodig. Om die reden moeten er eerst investeerders gevonden worden. In het plan van Van der Ziel betaalt de consument niet aan de energieleverancier, maar betaalt hij de investering in het huis terug.

Aardbevingen
Stefan van der Ziel denkt met zijn plan de provincie te kunnen verlossen van energiereuzen en bedrijven die door gasboring aardbevingen opwekken. Daarvoor moet het systeem wel eerst veranderd worden. Daarom is de ondernemer ‘Power to the people’ begonnen, om zo mensen zelfvoorzienend in energie te maken. Het geld dat ze besparen op de energierekening, moet dan weer geïnvesteerd worden in het huis.

De ondernemer is serieus over zijn plan en heeft zijn ideeën inmiddels voorgelegd aan politici en financiers. Als er genoeg interesse is, start de ondernemer binnenkort met de eerste proef.