Google wil energiezuinigere apps

Google wil dat applicaties op Android-toestellen energiezuiniger worden. Volgens de website Android Police liet Google bij de ontwikkeling van het nieuwe besturingssysteem Android M op de batterijduur en een slimmer gebruik van applicaties die veel stroom verbruiken.

Minder vaak opladen

Doordat het nieuwe besturingssysteem en de vernieuwde apps minder stroom moeten verbruiken, hoeft de consument de smartphone of tablet minder vaak op te laden. Het volledig opladen van een smartphone kost ongeveer 3,3 kilowattuur per oplaadbeurt.

Het resultaat van een energiezuiniger toestel merkt de consument niet direct op de energierekening. Maar het totale energieverbruik van alle smartphones bij elkaar, is zo groot als dat van de stad Dordrecht. We vervuilen daarmee flink.

Broeikasgassen
Met iedere keer dat we onze smartphone opladen, vervuilen we de aarde een beetje meer. Volgens analysebureau Juniper Research genereert  de wereldbevolking voor ongeveer 6,4 megaton aan broeikasgassen door de smartphone op te laden.

Het bedrijf denkt dat men in 2019 zo’n 13 megaton aan broeikasgassen genereert met het opladen van de smartphone of tablet. Dat staat gelijk aan de uitlaatgassen van ongeveer 1,1 miljoen auto’s.

Niet altijd inchecken
Google heeft de applicatie-ontwikkelaars gevraagd om extra op te letten op het energieverbruik. Volgens het miljardenbedrijf kan het stroomverbruik omlaag als applicaties niet automatisch inchecken op de locatie waar de smartphone zich bevindt.

Daarnaast komt er een zuinige stand als een toestel niet wordt opgeladen, of wanneer het scherm van het apparaat uitstaat.

Sluipverbruik
Net als bij een televisie of koelkast, kent ook een smartphone of tablet het fenomeen ‘sluipverbruik’. Het toestel gebruikt stroom zonder dat de gebruiker dat in de gaten heeft.

Volgens een onderzoek van Alcatel-Lucent zijn WhatsApp en Twitter geen grote belasting voor de batterij. Facebook Messenger zorgt er juist voor dat de consument de telefoon nog eens moet opladen. Android applicaties hebben volgens het onderzoek een hoger stroomverbruik dan applicaties voor de iPhone.