Gaswinning Groningen binnen productieplafond

De gaswinning in Groningen blijft in de eerste helft van dit jaar binnen het productieplafond. Dat houdt in dat er niet meer dan zestien miljard kuub aan gas uit de Groninger bodem is gehaald. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Het Plafond van Kamp

Minister Henk Kamp van Economische Zaken stelde onlangs een productieplafond in, om de kans op aardbevingen te beperken. Tot 1 juni dit jaar mocht de NAM zestien miljard kubieke meter gas uit de Groninger bodem halen. Nu is er nog maar veertien miljard opgehaald.

Dat houdt in dat de NAM deze maand nog een kleine twee miljard kuub gas mag winnen in Groningen. Met name in Slochteren, Kooipolder, Spitsbergen, Tusschenklappen en Zuiderveen won het bedrijf een hoop gas in het eerste halfjaar. Daar haalde de aardoliemaatschappij zo’n tien miljard kuub gas uit de grond.

Loppersum dicht
Voorlopig zal het bedrijf geen aardgas meer winnen bij vijf putten in Loppersum. De rechter heeft de putten namelijk volledig gesloten.

Voor 1 juli neemt minister Kamp een besluit over de gasproductie in de rest van dit jaar. Daarvoor kijkt hij vooral naar de risicoanalyse, die de NAM bij het ministerie heeft ingeleverd. Daarnaast wacht de minister nog op een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Haast
Kamp moet wel haast maken, want de Tweede Kamer drong er al eerder op aan dat hij voor het begin van de zomer zijn besluit bekend moet maken. Of hij dat voor de zomer doet, en op welke datum precies, is nog niet bekend.