Gasmarkt komt er anders uit te zien

De gasmarkt komt er anders uit te zien. Dat zegt Remko Bos, vicevoorzitter van het Europese samenwerkingsverband van energietoezichthouders (CEER). Als er minder gas uit Groningen komt, moet er volgens hem meer uit het buitenland worden geïmporteerd.

Nieuwe installaties

De gaskraan moet verder dicht, vinden de Groningers. Het liefst stopt de overheid helemaal met de gaswinning in Groningen. Maar als er minder gas uit Groningen komt, moet Nederland meer gas importeren uit het buitenland. Standaard is het buitenlandse gas niet geschikt voor gebruik in Nederland.

Zo kan men er niet mee koken en kan het niet gebruikt worden voor verwarming. Daarvoor moet stikstof worden bijgemengd. Nederland moet daarvoor een nieuwe stikstofinstallatie bouwen. De gasmarkt veranderd daardoor, want voor het eerst in jaren zullen de gaskosten weer stijgen.

Doorberekenen
De kosten van de bouw van een stikstofinstallatie worden verrekend in de transporttarieven voor gas. Gas dat is gemengd met stikstof, is relatief schoon en flexibel te gebruiken. Volgens de CEER kan gas een belangrijkere rol speken bij de overstap naar een betaalbare, betrouwbare en schone energievoorziening.

Het liefst ziet de Europese Commissie dat Europese landen overgaan op groene energie: energie die wordt opgewekt uit bijvoorbeeld zon of wind. Maar als de zon niet schijnt, of de wind niet waait, moeten energieleveranciers kunnen uitwijken naar gas.

Consument wordt belangrijker
Ook de consument wordt belangrijker bij de transitie naar duurzame energie. We zouden vaker moeten kiezen voor groene stroom en gas. Er wordt namelijk genoeg geproduceerd, maar veel huishoudens blijven gebruikmaken van grijze energie.

Volgens Bos moeten Europese toezichthouder consumenten beter informeren over duurzame energie. Zo zouden ze moeten informeren over de kosten en tarieven, maar ook door te laten zien wat de voordelen zijn van energie besparen. Energieleveranciers zouden zich flexibeler kunnen opstellen door de mogelijkheid om duurzaam gas op te slaan te onderzoeken.