Fossiele energie krijgt nog steun van overheid

De overheid steunt nog altijd het gebruik van fossiele brandstoffen voor energie. Dat terwijl minister Kamp claimde dat er ‘geen euro subsidie naar fossiele energie’ gaat. Maar uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt iets anders. Dat schrijft EnergieOverheid.

Fossiele energie afbouwen

Deze week riep de organisatie op om subsidies op fossiele energie af te bouwen. De OESO stelde een rapport op met een inventaris van geïndustrialiseerde landen die de productie of de consumptie van fossiele brandstoffen direct ondersteunen.

Uit het onderzoek blijkt dat de subsidies voor fossiele energie afnemen, maar dat dat niet snel genoeg gebeurt. Jaarlijks spenderen de 34 OESO-landen en zes partnereconomieën nog zo’n 160 tot 200 miljard aan stimuleringsmaatregelen voor fossiele energie. 60 miljard daarvan komt uit de OESO-landen.

Nederland steunt fossiele energie wél
Volgens EnergieOverheid komt Nederland wel degelijk voor in het rapport van de OESO. Dat terwijl minister Kamp de Tweede Kamer meldde dat er geen euro subsidie naar fossiele energie gaat. “Er gaat alleen subsidie naar duurzame energie”, zei de minister in januari dit jaar. In juli maakte het IMF al bekend dat Nederland fors toelegt op fossiele energie.

De OESO keek niet alleen naar subsidies, maar naar elke vorm van steun voor fossiele energie dan ook. Dat doet de organisatie bewust, want het wil dat alle voorkeur voor het gebruik of de productie van fossiele energie moet worden afgeschaft.

Kleine voordeeltjes
Het rapport van de OESO stelt niet dat Nederland fossiele brandstof subsidieert, maar wel dat Nederland allerlei kleine voordeeltjes geeft. De tuinbouw gebruikt bijvoorbeeld voor 9 procent van het in Nederland gebruikte aardgas. Voor aardgas in de tuinbouw geldt een verlaagd tarief.

Daarnaast krijgen bedrijven die kleine, moeilijk bereikbare aardgasvelden op de Noordzee willen ontginnen, ongeveer 25 procent extra belastingvoordeel op hun investeringskosten.

Onderaan
Nederland eindigt op de lijstjes over duurzame energie onderaan. Zo staan we al aan top als het gaat om CO2-uitstoot. Het doel is om in 2050 een helder, eenduidig doel te stellen. Nederland zal dan de overheidssteun aan fossiele energie moeten stopzetten.

Energienieuws

Nederlanders weten energielabel eigen huis niet

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Donderdag, 29 oktober, 2015 - 17:16
57 procent van de Nederlanders heeft geen idee wat het energielabel van hun eigen huis is. Vooral in Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn mensen onwetend over het energielabel van hun woning. Maar liefst 80 procent kan niet vertellen welk energielabel de woning heeft. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Nuon. Verkopen en verhuren Het energielabel werd in 2008 ingevoerd voor alle koop-...

Essent: "Duurzaamheidsonderzoek deugt niet"

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Donderdag, 29 oktober, 2015 - 17:10
Het duurzaamheidsonderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE deugt niet. Met die verklaring kwam Essent afgelopen donderdag, nadat bekend werd dat het energiebedrijf het slechtst scoort op gebied van duurzaamheid. Geen medewerking Essent werkte niet mee aan het onderzoek. Het bedrijf wilde niet meewerken omdat het onderzoek niet objectief zou zijn. “...

Energiebedrijven grijzer geworden

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Dinsdag, 27 oktober, 2015 - 13:51
Het aanbod van Nederlandse energiebedrijven is het afgelopen jaar niet duurzamer, maar juist grijzer geworden. Het afgelopen jaar verstookten de bedrijven vijf procent meer kolen dan in 2013. Dat komt vooral door de prijsdaling van kolen. Dat schrijft de Volkskrant. Onvoldoendes Ieder jaar publiceren de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE een jaarlijkse...

Eneco neemt maker Toon over

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Dinsdag, 27 oktober, 2015 - 13:37
Energiebedrijf Eneco heeft de maker van de intelligente thermostaat ‘Toon’ overgenomen. Quby, zoals het bedrijf heet, wordt straks internationaal gelanceerd. Daarom neemt Eneco een volledig belang in het softwarebedrijf. De grens over Het is bedoeling dat de intelligente thermostaat straks de grens over gaat. De overname van het softwarebedrijf en de stap over de grens passen in de...

‘Energieleverancier over tien jaar overbodig’

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Vrijdag, 23 oktober, 2015 - 09:33
Over tien jaar zijn energieleveranciers overbodig. Dat denkt één op de vijf Nederlanders, blijkt uit onderzoek van Panel Wizard onder duizend Nederlanders. Vooral in de provincie Overijssel denkt men dat energiebedrijven over tien jaar niet meer nodig zijn. Consumenten hopen dan zelfvoorzienend te zijn. Zelf energie opwekken Panel Wizard vroeg in opdracht van Eneco of consumenten denken ooit...