Fabrikant sjoemelde met energielabels koelkasten

Japanse koelkasten zijn in het verleden voorzien van slimme software die kon herkennen of het apparaat getest werd. Een fabrikant schroefde op deze manier het zogenaamde energieverbruik flink naar beneden. Op papier voldeden koelkasten daarmee aan de wettelijke norm, maar in werkelijkheid was het energieverbruik drie keer zo hoog. Dat schrijft de Volkskrant.

Met naam en toenaam

De Duitse onderzoeker Rainer Stamminger van de universiteit in Bonn weet de frauderende fabrikant met naam en toenaam te noemen. Het zou gaat om Panasonic. De fabrikant misleidde de energietest door ‘overbodige’ functies tijdelijk uit te schakelen.

Chiharu Murakoshi, onderzoeker op het Jyukankyo Research Institute in Tokio bevestigt die berichten. Volgens Murakoshi waren de tests in Japan tot 2005 eenvoudig te manipuleren, door de ventilator en de verwarming tijdelijk uit te zetten.

Geen aanwijzingen voor Europese fraude
Europese consumentenorganisaties zeggen geen aanwijzingen te hebben voor fraude met koelkasten in Europa. Een testexpert van de Consumentenbond zegt tegen de Volkskrant wel dat de Europese tests misschien niet helemaal waterdicht zijn. Fabrikanten zouden kunnen sjoemelen met de tests door de automatische ontdooifunctie te manipuleren. De koelkast moet dan zo worden geprogrammeerd, dat hij de eerste 48 uur geen no-frost cycle doormaakt.

Volgens de expert levert dat geen problemen op, omdat de test pas stopt als er daadwerkelijk een no-frost cycle is geweest. Daarnaast duurt de test lang en is het afhankelijk van de isolatie, de kwaliteit van de motor, de hoeveelheid stroom die nodig is om het temperatuurverschil vast te houden, en het koudemiddel.

Sjoemelkoelkasten in Nederland?
Nederlanders hoeven zich geen zorgen te maken dat er geknoeid is met hun koelkast van Panasonic. Volgens de Nederlandse afdeling van de koelkastenfabrikant gaat het om koelkasten van voor 2005. Toen werden er nog geen Panasonic-koelkasten in Europa verkocht. De eerste koelkast van het Japanse merk kwam pas in 2010 op de Nederlandse markt. Het energielabel is nog steeds betrouwbaar.