Experts: 'Energiezuinige huizen verkopen beter'

Energiezuinige huizen hebben een grote meerwaarde, omdat ze beter verkopen  dan niet-zuinige huizen. Dat schrijft Cobouw na aanleiding van de bouw van een complete energiezuinige wijk in Wageningen.

Beter informeren

Volgens bouwers en ontwikkelaars zouden banken potentiële kopers van een huis beter moeten informeren over de mogelijkheden van een energie-efficiënt huis. Energiezuinige huizen blijken namelijk beter te verkopen. Daarnaast kunnen banken extra financiering aanbieden. Op die manier zouden meer mensen bijvoorbeeld zonnepanelen kunnen laten aanleggen.

Toen de huizenmarkt in het slop zat, wist een aannemer in Wageningen een complete energiezuinige wijk te verkopen. Dat komt neer op zo’n 37 huizen. Nu is de aannemer met nog een dergelijk project, waarbij hij hetzelfde beeld ziet.

Een goed huis
Volgens experts is het logisch dat energiezuinige huizen beter verkopen: “Mensen willen een goed huis”, zegt een manager van BPD tegen het blad Cobouw. “We hebben in de wijk Nieuw Kortenoord energiebesparende extra’s aangeboden als optie.”

De energieprestatie verschilt per woning. Zo konden kopers zelf bepalen of ze wel, geen of maar een paar zonnepanelen wilden aanschaffen. Wie het dak vol legt met zonnepanelen, krijgt soms zelfs geld toe van energiebedrijven.

60 procent lager
Energie-efficiënte wijken hebben een tot wel 60 procent lager energieverbruik dan andere wijken. Bewoners van energiezuinige wijken besparen op verschillende manieren: door de aanleg van zonnepanelen, maar ook door een elektrische auto te gebruiken. Eigenaren van elektrische auto’s de gemiddelde besparing omlaag, als zij de auto thuis opladen.

In de wijk Nieuw Kortenoord in Wageningen koos ongeveer 30 procent van de tweehonderd kopers direct voor de aanschaf van zonnepanelen. Volgens de aannemer is de installatie van zonnepanelen ‘een fluitje van een cent’.