Europese consumenten hebben niets aan lagere energieprijzen

De energieprijzen mogen dan lager zijn geworden, de Europese consument heeft daar geen voordeel bij. In de praktijk zijn Europese consumenten zelfs meer gaan betalen voor gas en elektriciteit, ondanks dat de kale energieprijzen daalden. Ook de industrie betaalde het afgelopen jaar fors meer voor het verbruik van energie.

Afnemers betalen de hoofdprijs, maar dat komt ook deel door hogere transportkosten, belastingen en opslagen voor subsidies voor groene energie. Dat zeggen de twee koepels van Europese toezichthouders op de energiemarkt, Acer en Ceer. De twee koepels presenteerden het jaarrapport aan het Europees Parlement.

VS
Uit het onderzoek blijkt verder dat er flinke prijsverschillen op het gebied van energie zijn, in vergelijking met de Verenigde Staten. De verschillen zijn ontstaan doordat er veel schaliegas in de Verenigde Staten werd gevonden. Dat gas wordt nu tegen een lage prijs aangeboden, waardoor het Amerikaanse bedrijfsleven goedkoper uit is.

De betaalbaarheid van energie staat daarom hoog op de Europese agenda, sinds het uitbreken van de schuldencrisis in 2008. Voornamelijk het Europese bedrijfsleven heeft veel last van de verschillen met de Verenigde Staten.

Consumenten betalen meer
Vorig jaar betaalden Europese consumenten 4,5 procent meer voor elektriciteit. De gasrekening steeg daarnaast met 2 procent. De industrie betaalde bijna drie procent meer voor elektriciteit, maar de gasrekening daalde wel. De daling kwam nadat er een sterke prijsstijging van gas in 2012 was.

In Nederland is de kale gasprijs met zo’n 4 procent gedaald. De kale stroomprijs daalde met 2 procent. Toch hadden Nederlandse consumenten daar niets aan, want ze kwamen 2 tot 3 procent duurder uit. De reden daarvoor is voornamelijk de opslag voor duurzame energiesubsidies.

Het rapport werd behandeld tijdens de Europese Klimaat- en Energietop in Brussel. Tijdens die top staat het thema ‘klimaatdoelen en betaalbaarheid voor 2030’ centraal.