EU korting op energieslurpende bedrijven mag

Europese energieslurpende bedrijven mogen blijven profiteren van kortingen op stroom. Dat bleek afgelopen woensdag bij de presentatie van nieuwe richtlijnen voor staatssteun aan groene energie.

Vrije markt
Het is wel de bedoeling dat ook voor groene stroom meer de principes van de vrije markt gelden. Dan blijft Brussel de vorm van de huidige steun toestaan. Sommige landen binnen de Europese Unie hanteren een toeslag op energie. Op die manier betalen dan alle stroomverbruikers mee aan de omschakeling naar duurzame vormen van energie.

Duitsland gaf grootverbruikers korting op die toeslag als tegemoetkoming in hun kosten. Vooral de aluminium- en staalproducerende bedrijven profiteren daarvan. Zij zijn namelijk de grootste energieverbruikers binnen de Europese Unie. Daar was wat verzet tegen, maar Brussel blijft dus de kortingen op stroom toestaan.

Wrang voor Nederland
Dat Duitsland wel de aluminiumindustrie mag steunen, is wrang voor Nederland. In december 2013 moest de Delfzijlse aluminiumproducent Aldel nog een faillissement aanvragen vanwege de hoge Nederlandste stroomprijzen. Daarop kwam het idee om via een speciale kabel goedkope elektriciteit uit Duitsland te halen. Dat is nu bestudeerd, maar het idee is nooit tot uitvoering gekomen.

De Duitse minister van Economische Zaken benadrukt dat er officieel geen sprake is van staatssteun aan de aluminiumindustrie, maar alleen van een korting op een toeslag. Die moeten andere stroomverbruikers wel betalen. Op die manier kan de ‘energieomwenteling’ uit.

Flinke groei
De afgelopen jaren groeide de markt voor duurzame energie fors. Dat komt onder anderen doordat overheden in verschillende landen subsidies gaven voor het plaatsen van zonnepanelen. Daardoor steeg de prijs van energie ook, benadrukt Brussel. Daarnaast was er door het geven van subsidies ook sprake van oneerlijke concurrentie. Dat mag straks niet meer.

Volgens Europa-commissaris Joaquin Almunia van Mededinging moet Europa haar ambitieuze energie- en klimaatdoelstellingen bereiken ‘tegen de laagst mogelijke kosten voor de belastingbetalers’. Daarbij mag volgens de commissaris de markt niet verstoord worden en er mag geen sprake meer zijn van oneerlijke concurrentie. Dat zegt hij tegen het ANP.

‘Zo goed als volwassenen’
Volgens Almunia zijn technologieën als windenergie onderhand ‘zo goed als volwassen’. Hij vindt dat de overheid daar geen steun meer voor hoeft te geven, omdat het stapgewijs best de markt op kan.