Essent verwacht meer stroomverbruik tijdens hittegolf

De hittegolf zal zorgen voor een flinke stijging van het energieverbruik. Dat voorspelt energiebedrijf Essent. Volgens de aanbieder van energie zal vooral de airconditioning de energierekening flink opjagen.

Tien procent

Volgens Essent zullen Nederlanders tijdens de hittegolf zo’n tien procent meer energie verbruiken. De airconditioning en ventilatoren draaien op volle toeren. Vooral op dagen dat het kwik meer dan 30 graden aantikt, zal het energieverbruik stijgen, verwacht het energiebedrijf.

Hoe lager de temperatuur, hoe minder hard het energieverbruik stijgt. Onder de 28 graden verbruiken we zo’n 7,5 procent meer energie. Daalt de temperatuur naar onder de 27 graden, dan vlakt de piek in het stroomverbruik af.

Energie besparen tijdens de hittegolf
Het energiebedrijf raadt aan geen airconditioning of ventilator te gebruiken, maar het huis op natuurlijke wijze te verkoelen. Dat begint bij slim ventileren en het energiezuinig verlichten.

Zo is het goed deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten te houden en het temperatuurverschil tussen binnen en buiten tot vijf graden te beperken. De ramen kunnen het best ’s nachts weer open, als het buiten koeler is.

Daarnaast is het belangrijk geen licht te laten branden in een kamer die niet wordt gebruikt. Vervang de gloeilampen door spaar-of ledlampen. Die worden minder warm, waardoor de temperatuur in de kamer lager blijft. De ventilator of airco kan dan uit blijven. Dat levert een extra besparing op: ongeveer 20 euro per jaar bij vervanging van twee gloeilampen van 40 watt.

Voor volgend jaar is het een goed idee de spouwmuur, het dak of de vloer te laten isoleren. In de zomer blijft het binnen dan lekker koel. Op die manier valt ook 30 procent energie te besparen.

Wel een airco
Toch een airconditioner nodig? Kies dan voor een energiezuinig exemplaar. Kies voor een airco met energielabel A+. Splitsystemen zijn het voordeligst; systemen die uit meerdere delen bestaan, in plaats van één blok.

Wie het toch koel wil houden, maar niet aan een airco wil beginnen, kan het best voor een kleine ventilator kiezen. Die laat de gevoelstemperatuur tot 3 graden dalen en verbruikt ongeveer 15 kilowattuur per jaar.