Essent: ‘Klanten minder geld kwijt aan energie’

Nederlanders hebben het afgelopen half jaar minder energie verbruikt. Dat schat energiemaatschappij Essent. Volgens de aanbieder van energie hebben huishoudens ongeveer 22 procent minder gas hoeven verbruiken.

Meevaller

Door het lagere gasverbruik besparen gezinnen dit jaar fors; het betekent een financiële meevaller van meer dan 120 euro. Dat de Nederlander minder gas hoefde te verbruiken, kwam vooral door de vrij warme winter. Het zachte weer zorgde ervoor dat de thermostaat niet omhoog hoefde.

Nu profiteren klanten van Essent en Eneco nog meer, want per 1 juli verlagen de twee energiebedrijven hun variabele gas-en stroomtarieven. Volgens de aanbieders van energie gaan klanten daardoor maximaal 25 euro per jaar besparen.

Vierde keer

Het is zeker niet voor het eerst dat de prijzen voor gas en stroom naar beneden gaan. Iedere zes maanden stelle energieleveranciers de prijzen voor energie vast. Het is nu de vierde keer dat de tarieven zakken.

Het doorsnee huishouden bespaarde de afgelopen twee jaar op jaarbasis zo’n115 euro. Daarbij gingen de energieaanbieders uit van een jaarverbruik van 1600 kuub gas en 3350 kilowattuur.

Ook minder drinkwater
Nederlanders verbruiken niet alleen minder energie, maar doen het ook zuiniger aan met het drinkwater. Uit het rapport Watergebruik Thuis 2013 blijkt dat Nederlanders minder drinkwater verbruik. In 1992 was het verbruik nog 135 liter per dag, nu is dat 119 liter per dag.

Dat komt vooral door zuinigere apparatuur. Nederlanders verbruiken wel meer water onder de douche, de douchebeurten duren namelijk steeds langer. Om een douche warm te krijgen, verbruikt de klant van het energiebedrijf gas. Langere douchebeurten zijn vaak terug te zien op de energierekening. 12 jaar geleden stonden Nederlanders nog 8 minuten onder de douche. Nu is dat gemiddeld 9 minuten. Daardoor is het waterverbruik 8 liter per douchebeurt hoger.

Minder automaten
Ook goed voor de energierekening: de vaatwasser even niet gebruiken. Steeds meer huishoudens doen weer ouderwets met de hand afwas en besparen daardoor. Gemiddeld gaat de Nederlander eens in de 25 dagen in bad, schrijft het rapport.