Essent: "Duurzaamheidsonderzoek deugt niet"

Het duurzaamheidsonderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE deugt niet. Met die verklaring kwam Essent afgelopen donderdag, nadat bekend werd dat het energiebedrijf het slechtst scoort op gebied van duurzaamheid.

Geen medewerking

Essent werkte niet mee aan het onderzoek. Het bedrijf wilde niet meewerken omdat het onderzoek niet objectief zou zijn. “De onderzoeksmethodiek en de puntentelling leunen sterk op subjectieve voorkeuren van de maatschappelijke organisaties.” Volgens Essent worden bijvoorbeeld de voorwaarden uit het nationale Energieakkoord niet gehanteerd.

Nuon, E.ON, GDF SUEZ, de Nederlandse Energie Maatschappij en Budget Energie zouden samen met Essent suggesties voor een betere onderzoeksmethode hebben gegeven: “Daar is helaas niets mee gedaan”, schrijft Essent.

‘Appels met peren’
De Consumentenbond heeft ‘appels met peren vergeleken’, zegt Essent. De grote producenten van energie staan in dezelfde lijst als kleine leveranciers die minder produceren: “Het lijkt alsof een verkoper van elektriciteit veel groene is, terwijl in werkelijkheid nauwelijks een bijdrage wordt geleverd aan de overgang van fossiele energie naar duurzame energie in Nederland.”

Volgens het energiebedrijf spelen de grote energiebedrijven juist een grote rol bij de bouw van nieuwe duurzame energie installaties. Als voorbeeld geeft de energiemaatschappij de investeringen in windenergie.

Eerlijk inzicht in de duurzaamheid
Essent benadrukt dat de consument zelf keuzes moet kunnen maken en daarom een eerlijk inzicht in de duurzaamheid van energieproducenten en leveranciers verdient. Omdat het energiebedrijf het jaarlijkse duurzaamheidsonderzoek geen eerlijk inzicht vindt bieden, wil het niet meewerken: “Alleen met deze transparantie kan de samenleving gezamenlijke stappen maken naar een duurzamere toekomst.”