Eon past oneerlijke reclame aan

Energieproducent Eon gaat een reclame aanpassen, naar aanleiding van een aanbeveling van de Reclame Code Commissie (RCC) om dat te doen. Klanten hadden geklaagd over de reclame rondom het product ‘Royaal’.

Dat product is bedoeld voor klanten met een hoog energieverbruik. Volgens de RCC is een reclame-uiting van het product van Eon ‘misleidend en oneerlijk’. De leverancier wees de klant namelijk niet op de bijkomende netwerkkosten bij het afsluiten van het product, terwijl dat wel had gemoeten.

Klacht
Eon doet bij het product Royaal een aanbod waarbij de klant gemiddeld 130 euro per maand betaalt voor het energiecontract. Dat contract loopt een jaar. De netwerkkosten zijn echter niet bij dat bedrag inbegrepen. Pas als de consument klikt op ‘meer informatie’, komen ook de netwerkkosten tevoorschijn.

Een klant vond dat onterecht en was van mening dat de netwerkkosten direct duidelijk moeten zijn. Die kosten zijn immers onlosmakelijk verbonden aan de energiekosten. Bovendien zijn de netwerkkosten altijd een flink deel van de totale kosten, zo redeneerde de klant. Daarom stapte de klant naar de Reclame Code Commissie.

Aanpassing
Met succes, zo blijkt nu. Volgens Eon zal de reclame hoogstwaarschijnlijk binnenkort aangepast worden. Eon Benelux zei in een verweer nog dat de netwerkkosten altijd een vast onderdeel van de energiefactuur zijn, en dat EON in de advertentie vooral de nadruk had gelegd op de prijs van gas en stroom. Bovendien zou het energiebedrijf wel degelijk meer informatie geven, als de klant op ‘meer info’ klikt.

De reclamewaakhond deelt die mening niet. Die vindt dat het energiebedrijf tekort schiet, omdat de vermelding van de totaalprijs ‘niet in het hoog springend is’, terwijl dat wel zou moeten. Daarom beveelt de RCC het bedrijf aan niet meer op deze manier reclame te maken.

In 2013 kreeg Eon ook al problemen met de RCC. Toen werd in een reclame niet gewezen op de netwerkkosten als onderdeel van de energienota. Een soortgelijke klacht diende zich nu aan, met succes. De reclame wordt binnenkort gewijzigd.