EON boekt recordverlies

Het energiebedrijf Eon heeft de hoogste capaciteit aan energie in Duitsland, maar boekte afgelopen jaar toch een recordverlies. De producent raakte miljarden kwijt aan gas,- kolen- en kerncentrales. In totaal verloor de energieproducent 3,2 miljard euro.

Vorig jaar ging het juist goed met Eon, en boekte het energiebedrijf nog een winst van 2,1 miljard euro. Het bedrijf is goed in kernenergie, maar moet in Duitsland reactoren sluiten omdat het land helemaal wil stoppen met nucleaire energieopwekking. Daarnaast ligt de energieprijs in Europa laag, waardoor normale energiecentrales nog maar weinig winst maken. In totaal moest de producent 5,4 miljard euro afschrijven op centrales in verschillende landen. Eon hoefde niets af te boeken op Nederland.

Zware stappen
Om de energiemarkt te kunnen overleven, moet Eon met nieuwe producten komen, zo zegt Eon in een verklaring. Welke producten dat precies zullen zijn, is nog niet duidelijk. Eon zet ook het mes in de eigen productie. Zo splitst het bedrijf zich op in een deel met traditionele centrales en een deel met groene stroom. Het bedrijf verdient veel beter aan groene energie, omdat Duitsland groene stroom flink subsidieert.

Vorig jaar stegen de bedrijfsresultaten uit zon en wind nog met 20 procent. Dat terwijl traditionele centrales nog maar net buiten de rode cijfers blijven.

Afboekingen
EON ziet dit jaar de resultaten, net als RWE, flink teruglopen. De omzet daalde met 7 procent naar bijna 112 miljard euro. De jaarwinst daalde met maar liefst 25 procent. Eon presteert daardoor slechter dan analisten hadden voorspeld. Dat komt vooral door de moeilijke situatie op de energiemarkt. Om diezelfde reden is het energiebedrijf ook voorzichtig met het doen van voorspellingen over de toekomst.

Zo verwacht de producent een daling aan inkomsten uit stroomopwekking. Het bedrijf verwacht een jaarwinst die ligt tussen de 1,4 miljard en 1,8 miljard euro. De producent wil het dividend verlagen. De waarde van een aandeel Eon gaat naar 50 eurocent per aandeel, terwijl dit eerder nog 60 eurocent per oordeel was.