E.ON boekt minder winst door lage stroomprijzen

Energiebedrijf E.ON heeft weer minder winst geboekt. De omzet steeg, maar de kosten ook. Dat heeft vooral te maken met de zwakke roebel, goedkope olie en bijbehorende lage stroomprijzen. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van het Duitse energieconcern.

4,3 miljard

De winst bedroeg afgelopen halfjaar zo’n 4,3 miljard euro. Dat is een daling van 13 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. E.ON ziet ook haar nettowinst dalen, met 21 procent. Uiteindelijk komt de gecorrigeerde nettowinst daarmee uit op 1,2 miljard. Het bedrijf boekte in mei ook al minder winst.

E.ON is aanbieder van zo wel grijze stroom als groene, duurzame stroom. Ondanks dat de omzet steeg, daalde de winst toch hard. Dat is niet geheel onverwacht, zegt EON-topman Johannes Teyssen tegen het Financieele Dagblad: “De halfjaarresultaten zijn in lijn met de verwachtingen. Ze weerspiegelen een moeilijke situatie in de markt voor de traditionele opwek van stroom.”

Grijze stroom levert minder op
Vooral grijze stroom levert veel minder op. De energiemaatschappij ziet vooral dat zijn kolen-, gas-, en kerncentrales minder opleveren. Het is de ‘ouderwetse’ manier van het opwekken van energie. Dat grijze stroom nu minder oplevert, heeft te maken met de Energiewende. De Duitse regering kondigde deze energiemaatregelen in 2011 aan.

De Bondsrepubliek nam, na de ramp in het Japanse Fukushima afstand van atoomenergie. Duitsland zette daarom in op groene stroom. E.ON ziet dat terug in miljardenafboekingen, dalende stroomprijzen door een groeiend aanbod en tegenvallende resultaten.

Opsplitsen
E.ON heeft eind vorig jaar besloten haar oude, vervuilende energiecentrales af te splitsen. E.ON is nu leverancier van groene energie, en dochteronderneming Uniper is de leverancier van grijze stroom. Maar dat wil Berlijn waarschijnlijk niet hebben.

De Duitse regering vindt het een doorn in het oog dat energieconcerns hun verantwoordelijkheid ontduiken door bedrijfsonderdelen af te splitsen. De energiebedrijven hebben namelijk beloofd hun kerncentrales te ontmantelen. Daarom wil het land een langere periode van aansprakelijkheid. Energiebedrijven zijn nu nog vijf jaar aansprakelijk, maar dat moet langer worden.