E.ON boekt minder winst

Energieleverancier E.ON heeft minder winst geboekt. De winst daalde met maar liefst 15 procent. Het energiebedrijf wijt de daling aan de lagere energieprijzen. Dat schrijft de Duitse energiereus in een tussentijds handelsbericht.

1 miljard

Dramatisch is de winstdaling niet; het bedrijf slaagde erin alsnog ruim 1 miljard euro op te halen. Een jaar eerder was dat nog 1,2 miljard euro. Analisten verwachtten al dat de winst lager uit zou vallen. De omzet kwam in het eerste kwartaal 1,6 procent lager uit. E.ON haalde 30,6 miljard euro aan omzet. Eerder dit jaar boekte E.ON een recordverlies.

Volgens topman Johannes Teyssen komt de winstdaling niet als een verrassing: “We wisten al dat 2015 geen makkelijk jaar zou worden”, zegt hij in een toelichting tegen het ANP.

Lage prijzen
De energiemarkt kent op dit moment lage prijzen. De consument merkt daar niet veel van vanwege belastingen, maar energiebedrijven hebben last van de lage groothandelsprijzen.

E.ON worstelt ook met lage olieprijzen. Volgens een topman van ExxonMobile, de grootste energieproducent in de Verenigde Staten, zou het goed mogelijk zijn dat een vat olie de komende jaren 63 dollar kost. Dat terwijl in juni 2014 de prijs voor een vat olie nog op 114 euro lag. Dat gaan we volgens de energiebedrijven niet snel meer terugzien.

Wel meer gas verkocht
De energiereus wist wel meer gas te verkopen, dankzij het relatief koude weer in Duitsland, Roemenië, het Verenigd Koninkrijk en Hongarije. De omzet uit de verkoop van gas steeg met 18 procent.

Stoppen met kernenergie
In 2011 besloot de Duitse overheid te stoppen met kernenergie. Dat ziet het energiebedrijf nog steeds terug in haar resultaten. Uiterlijk in 2022 moeten de deuren van de Duitse kerncentrales sluiten. Zeven reactoren van voor 1980 werden direct gesloten na de kernramp in Fukushima.

E.ON verwacht ondanks alle tegenslag alsnog een resultaat van 1,4 miljard tot 1,8 miljard euro voor het hele jaar te kunnen boeken. Dat is hetzelfde bedrag als het bedrijf eerder al voorspelde.