Enexis wil thuis zonne-energie opslaan in Breda

Opwekkers van duurzame energie kunnen binnenkort zelf hun stroom opslaan en gebruiken. Nu moeten opwekkers de stroom nog terugleveren aan hun energieaanbieder, omdat opslag niet mogelijk is. Na de zomer start Enexis met een proef om de energie toch op te slaan.

Accu thuis
Bredase huishoudens krijgen een accu thuis, waarin de opwekkers de overtollige zonne-energie kunnen opslaan. Teruglevering is dan niet meer de enige optie. Enexis kon nog niet aangeven hoeveel huishoudens zo’n accu thuis krijgen.

Zelf energie opslaan is al tijden een grote wens voor zonnepanelenbezitters. Door de energie zelf op te slaan en zelf te gebruiken, kunnen ze zichzelf voorzien in hun energiebehoefte en zijn ze niet meer afhankelijk van een energiebedrijf.

Nieuw tijdperk
Volgens Enexis luiden innovaties als de thuis-accu een nieuw tijdperk in binnen het gebruik van zonne-energie. In 2012 hield de netbeheerder ook al een proef in de wijk De Keen in Etten Leur. Daar werd zonne-energie opgeslagen in een zogenaamd ‘Smart Storage-station’.

Dat station werkte met batterijen, waarin de energie werd opgeslagen. Zodra energie er nodig is, kan het station de energie afgeven. De nieuwe proef kent hetzelfde idee, maar dan met een accu.

Lager tarief
De netbeheerder deed eerder al proeven met het sturen van energiegebruik. Zo konden energiegebruikers veel energie gebruiken op het moment dat het aanbod hoog was. Op die manier kon men ook overdag goedkoop wassen, in plaats van ‘s nachts. De tarieven gaan dan omlaag, als het aanbod hoog is.

Superbatterij
Het opslaan van zonne-energie is in lijn met de ontwikkelingen van accuproducent Tesla. Vorige week maakte het bedrijf bekend met een grote batterij te komen, waarmee ook duurzaam geproduceerde energie kan worden opgeslagen. De batterij heeft genoeg vermogen voor een dag energie. Goedkoop is de ‘Tesla Powerwall’ niet: de goedkoopste versie kost 3000 dollar.