Enexis maakt planning slimme energiemeter bekend

Alle netbeheerders moeten vanaf 2015 een slimme energiemeter aan klanten aanbieden. Dat begint eerst met een aanbieding aan klanten met een kleinverbruikaansluiting. Daarom maakt netbeheerder Enexis nu de planning voor 2015 bekend.

Een jaar vooruit
Klanten van Enexis kunnen op Enexis.nl aan de hand van hun postcode bekijken of ze al in de planning staan voor volgend jaar. De netbeheerder werkt de planning ieder kwartaal bij, zodat klanten al tot een jaar vooruit kunnen kijken. Uiteindelijk moeten straks alle klanten van netbeheerders een slimme energiemeter aangeboden krijgen.

Op de website kunnen zowel consumenten als zakelijke klanten zien of Enexis in 2015 de slimme meter al in hun postcodegebied aanbiedt. Dat is niet alleen handig voor klanten, maar ook voor gemeenten en provincies. Zo kan de gemeente de inwoners informeren.

Kleinverbruik
De netbeheerder biedt de slimme meter aan bij klanten met een kleinverbruikaansluiting. Dat houdt in dat de aansluiting een capaciteit van maximaal 3x80 Ampère heeft, en/of een gasaansluiting van maximaal 40 kubieke meter per uur. Ook nieuwbouwwoningen krijgen straks een slimme meter.

Daarnaast vervangt Enexis kapotte meters door nieuwe, slimme meters. Ook zet het bedrijf in op vernieuwing van het netwerk. Daarvoor heeft de netbeheerder nog geen planning online staan, omdat de plaatsingen niet in hele postcode gebieden tegelijk gebeuren.

Niet verplicht
Burgers hoeven niet per se gebruik te maken van de slimme meter. De meter is namelijk niet verplicht. Zodra de netbeheerder de slimme meter aanbiedt, mag de klant de plaatsing ervan dus weigeren.  Dat houdt wel in dat klanten dan geen tweemaandelijkse gebruikskostenoverzichten krijgen en dat ze zelf de meterstanden moeten doorgeven.

Wie de meter wel laat plaatsen, maar uitzet, kan de slimme meter altijd weer inschakelen. Meter geweigerd maar uiteindelijk toch spijt van die beslissing? Dan kan Enexis de meter alsnog plaatsen, maar daarvoor brengt de netbeheerder dan wel kosten in rekening. Een slimme meter kan helpen om het energieverbruik beter in kaart te brengen.