Enexis komt met systeem om storingen sneller oplossen

Netbeheerder Enexis wil stroomstoringen in de toekomst sneller kunnen oplossen. Om dat te bereiken, moeten in 2020 de zeventien steden met de meeste huishoudens binnen het verzorgingsgebied van Enexis voorzien zijn van ‘Distributie Automatisering’.

Computergestuurd

Distributie Automatisering is een techniek waarbij de middenspanningstations worden uitgerust met een kleine computer. Die computer zorgt ervoor dat Enexis het netwerk op afstand kan monitoren en bedienen vanuit de controlekamer. Als er een storing optreedt, kan er sneller actie worden ondernomen.

Nu duurt een stroomstoring nog gemiddeld 90 minuten. Ongeveer 70 procent van de storingen vindt plaats in het middenspanningsdistributienet. Door de stations daar uit te rusten met Distributie Automatisering, hebben de meeste huishoudens weer na een paar minuten stroom.

Inzicht bieden
Om storingen te kunnen voorkomen, wil de netbeheerder graag meer inzicht krijgen in de actuele netsituatie. De energiestromen worden steeds ingewikkelder, doordat er lokaal stroom opgewekt wordt. Daarnaast verbruiken we steeds meer energie. Enexis wil een hogere betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet. Dat moet resulteren in een hogere tevredenheid van consumenten.

In 2020 moeten 3000 middenspanningsstations voorzien zijn van Distributie Automatisering. In Hengelo en Enschede is de techniek al geïnstalleerd. Zwolle is nu voor 80 procent voorzien van de nieuwe techniek. In Groningen en Den Bosch zijn de werkzaamheden al gestart.

‘Beter voorbereid’
Volgens Marco Poorts, manager Strategie Ontwikkeling bij Enexis, is het netwerkbedrijf straks beter voorbereid: “Doordat we op afstand snel de storing kunnen lokaliseren, zijn we in staat om de overlast voor klanten tot een minimum te beperken. We zijn nog beter voorbereid op de toekomst. Enexis loopt met deze techniek voorop.”

Enexis testte al met het nieuwe systeem in Enschede, in 2013. Dat bleek een succes, waardoor de netbeheerder heeft besloten de nieuwe techniek versneld uit te rollen.