Enexis en Alliander willen regionale netwerken ruilen

De netbeheerders Enexis en Alliander willen onderling regionale netwerken ruilen. Ze hebben daarvoor een koop- en verkoopovereenkomst ondertekend.

Duidelijker voor klanten

De netbeheerders willen de netwerken in Friesland, de Noordoostpolder en Eindhoven ruilen. Volgens Enexis en Alliander is dat duidelijker voor klanten. Daarnaast zouden de netwerkbedrijven efficiënter kunnen werken.

Per 1 januari 2016 moet Alliander verantwoordelijk worden voor de energienetwerken in Friesland en de Noordoostpolder, en Enexis voor de energienetwerken in Eindhoven en zuidoost Brabant. De overeenkomst ligt daarvoor klaar.

Geen provinciegrenzen meer
De ruil kan de goedkeuring van de overheid verwachten. De overheid heeft namelijk als beleid om het werkterrein van de netbeheerders langs provinciale grenzen te organiseren. Volgens de netbeheerders zelf sluiten de uit te ruilen netwerken uitstekend aan bij de bestaande netwerken.

Enexis levert 51.000 elektriciteits- en 196.000 gasaansluitingen in Friesland uit. In de Noordoostpolder zijn dat 28.000 elektriciteitsaansluitingen en 27.000 gasaansluitingen. Alliander ruilt 108.000 aansluitingen voor stroom en 398.000 gasaansluitingen.

Nieuwe netbeheerder
De overeenkomst werd vandaag ondertekend door Peter Molengraaf, directeur bij Alliander en Maarten Blacquière, CFO van Enexis. De consument gaat wel iets merken van de ruil; de afnemer van energie krijgt een nieuwe netbeheerder.

De overeenkomst moet nog wel afgestemd worden met de vakbonden. Klanten die een nieuwe netbeheerder krijgen, worden daarover later geïnformeerd.