Energierekening omhoog door spelcomputers

Nieuwe spelcomputers jagen de energienota flink omhoog. Ze verbruiken aanzienlijk meer energie dan hun voorgangers. De Xbox One is de grootste verbruiker van stroom. Daarna komt de Playstation 4. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse milieuorganisatie The Natural Resources Defence Council.

Stand-by
Het grootste probleem zit volgens de organisatie vooral in de stand-by modus van de gameconsoles. Vooral bij consoles van Sony en Microsoft verbruiken steeds meer energie. Het grootste gedeelte van het jaar staat de spelcomputer in stand-by, in plaats van dat er mee gespeeld wordt.

Daarom drong de NRDC aan bij de elektronicabedrijven om energiebesparende functies toe te voegen. Dat deden de fabrikanten dan ook. Vervolgens voegden ze weer een hoop nieuwe functies toe, waardoor die nieuwe energiebesparende functies weer teniet worden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de optie voor Playstation 4-gebruikers zonder abonnement films te kunnen streamen. Daarvoor gebruikt de gameconsole dan wel 30 tot 45 maal meer stroom dan mediaspelers als Apple TV of Google Chromecast. Die kunnen precies hetzelfde.

Steeds hoger verbruik
De Xbox One, geproduceerd door Microsoft, verbruikt drie keer zoveel energie als het vorige model. De nieuwe gameconsole verbruikt maar liefst 233 kilowattuur per jaar. Dat het nieuwe model zoveel energie kost, komt vooral door de nieuwe functie voor spraakopdrachten. Die kunnen gebruikers ook in stand-by-stand gebruiken.

De nieuwste spelcomputer van Sony verbruikt bijna drie keer meer dan de oude. De Playstation 4 verbruikt 181 kilowattuur per jaar. Dat was bij het vorige model nog een goede 64 kilowattuur. Die hoge stijging heeft vooral te maken met het opladen van de controles. Dat gebeurt via een kabel in de gameconsole.

Verspilling van stroom
Volgens de onderzoekers van de milieuorganisatie kunnen producenten van consoles prima de energieverspilling terugdringen. Daarom stelde de organisatie richtlijnen op. Dat moet produceren er toe brengen de software en hardware van de spelcomputers te optimaliseren.

Gelukkig is er ook nog goed nieuws; de spelcomputers van Nintendo zijn een stuk zuiniger geworden. De Wii U is erg zuinig, met een verbruik van slechts 37 kilowattuur per jaar. De Wii was in 2012 ook al een zuinige console; toen verbruikte de Wii nog 40 kilowattuur per jaar.