Energierekening per 1 juli omlaag

De energierekening gaat per 1 juli omlaag. Dat verwachten energievergelijkingssites. Ze deden onderzoek onder leveranciers, inkopers en experts op de energiemarkt. Gemiddeld daalt de rekening met zo’n 30 tot 60 euro per jaar.

Gasprijzen omlaag

De variabele prijs voor gas gaat tussen de 4 en de 8 procent omlaag. Elektriciteit kost straks 2 tot 4 procent minder. Dat scheelt zo’n 30 tot 60 euro per jaar.

Dat de prijzen omlaag gaan, heeft vooral te maken met de daling van de gasprijs. Het gasverbruik is goed voor ongeveer de helft van de rekening. Een gemiddeld huishouden met een gemiddeld verbruik betaalt vanaf 1 juli tussen de 25 en 50 euro per jaar minder voor gas.

Alleen voor variabele contracten
De nieuwe, lagere tarieven voor energie gelden alleen voor consumenten met een variabel contract. De prijzen dalen en stijgen dan mee met de prijzen op de energiemarkt. Wie een vast contract heeft, betaalt  de prijs die op het moment van afsluiten gold.

De meeste consumenten met een variabel contract, hebben deze afgesloten bij Nuon, Eneco en Essent.

Afnemende vraag
De gasprijs daalt doordat er minder vraag naar gas is. De vraag naar gas neemt al jaren af, doordat we te maken hebben met zachte winters. Daarnaast isoleren consumenten hun huizen beter. De dalende prijzen voor olie spelen ook een rol.

Nog een reden voor de lagere prijzen: de systemen van Europese netbeheerders en elektriciteitshandelsmarkten zijn nu slim aan elkaar gekoppeld. Daardoor kunnen energiebedrijven goedkope groene stroom uit Duitsland inkopen en verkopen. Volgens netbeheerder TenneT levert dat de Nederlandse consumenten naar schatting in totaal 80 miljoen euro per jaar op.

Essent en Delta
Energieaanbieders Essent en Delta maakten als eerste hun nieuwe prijzen bekend. Bij Essent gaat de gasprijs met 5 tot 8 procent omlaag. Elektriciteit kost bij het energiebedrijf 2 tot 4 procent minder.

Bij Delta daalt de gasprijs met 4%, de prijs voor elektriciteit blijft gelijk.