Energielabel voor iedereen in januari 2015

Het energielabel voor woningen zijn al een tijd verplicht. Toch speelt bij de verkoop van een huis het energielabel vaak geen rol.  Het energielabel was daardoor geen succes, waarna de Europese Commissie Nederland op de vingers tikte.

Om toch aan de eisen van de Europese Commissie te kunnen voldoen, krijgt iedereen in januari 2015 automatisch een voorlopig energielabel voor zijn of haar woning. Dat label komt voort uit een schatting. Als het label klopt, kan de bewoner van het pand het label omzetten naar een definitief label.

Huurwoningen
De meeste woningen die in Nederland al voorzien zijn van een energielabel, betreffen vooral huurwoningen onder een woningstichting. In totaal zijn er zo’n 2,7 miljoen huizen in Nederland die nu een energielabel hebben.

In 2009 werd ook voor koopwoningen de verplichting ingevoerd om een energielabel te hebben. Slechts 12,9 procent van de koopwoning heeft inmiddels een energielabel op hun koopwoning.

Automatische toekenning
Vanaf januari 2015 wordt het energielabel voor iedere woning in Nederland toegekend. Daarbij wordt gekeken naar het bouwjaar, de type woning, de oppervlakte en de locatie. Het speelt dus een rol of de woning in een stad of een dorp staat, en of de woning al geïsoleerd is.

Inwoners die zich zorgen maken dat zij een  te hoog ingeschat energielabel krijgen, hoeven zich geen zorgen te maken. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken zegt een conservatieve schatting te maken, zodat slechtere huizen geen te positieve labels krijgen.

Voorlopig energielabels
Omdat de energielabels worden uitgedeeld op basis van een schatting, blijven de energielabels voorlopig. Dit houdt in dat bij een latere schatting het energielabel nog kan veranderen. Met het voorlopige energielabel moeten huizenbezitters geprikkeld worden hun huis energiezuiniger te maken. Als dat gebeurt is, kunnen zij dan een nieuw, definitief energielabel aanvragen.

Een energielabel heeft een formele status en gaat een rol spelen bij de verkoop van de woning. Vanaf 1 januari 2015 kunnen huizenbezitters een definitief energielabel aanvragen. Dat kan gemakkelijk online. Dat label komt vervolgens tot stand op basis van tien belangrijke eisen. Daarna controleert ook nog een onafhankelijke deskundige of het energielabel inderdaad juist is, alvorens die wordt toegekend aan een woning.

Energienieuws

Nederlanders weten energielabel eigen huis niet

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Donderdag, 29 oktober, 2015 - 17:16
57 procent van de Nederlanders heeft geen idee wat het energielabel van hun eigen huis is. Vooral in Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn mensen onwetend over het energielabel van hun woning. Maar liefst 80 procent kan niet vertellen welk energielabel de woning heeft. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Nuon. Verkopen en verhuren Het energielabel werd in 2008 ingevoerd voor alle koop-...

Essent: "Duurzaamheidsonderzoek deugt niet"

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Donderdag, 29 oktober, 2015 - 17:10
Het duurzaamheidsonderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE deugt niet. Met die verklaring kwam Essent afgelopen donderdag, nadat bekend werd dat het energiebedrijf het slechtst scoort op gebied van duurzaamheid. Geen medewerking Essent werkte niet mee aan het onderzoek. Het bedrijf wilde niet meewerken omdat het onderzoek niet objectief zou zijn. “...

Energiebedrijven grijzer geworden

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Dinsdag, 27 oktober, 2015 - 13:51
Het aanbod van Nederlandse energiebedrijven is het afgelopen jaar niet duurzamer, maar juist grijzer geworden. Het afgelopen jaar verstookten de bedrijven vijf procent meer kolen dan in 2013. Dat komt vooral door de prijsdaling van kolen. Dat schrijft de Volkskrant. Onvoldoendes Ieder jaar publiceren de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE een jaarlijkse...

Eneco neemt maker Toon over

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Dinsdag, 27 oktober, 2015 - 13:37
Energiebedrijf Eneco heeft de maker van de intelligente thermostaat ‘Toon’ overgenomen. Quby, zoals het bedrijf heet, wordt straks internationaal gelanceerd. Daarom neemt Eneco een volledig belang in het softwarebedrijf. De grens over Het is bedoeling dat de intelligente thermostaat straks de grens over gaat. De overname van het softwarebedrijf en de stap over de grens passen in de...

‘Energieleverancier over tien jaar overbodig’

Gepubliceerd door Klimaatgids.nl op Vrijdag, 23 oktober, 2015 - 09:33
Over tien jaar zijn energieleveranciers overbodig. Dat denkt één op de vijf Nederlanders, blijkt uit onderzoek van Panel Wizard onder duizend Nederlanders. Vooral in de provincie Overijssel denkt men dat energiebedrijven over tien jaar niet meer nodig zijn. Consumenten hopen dan zelfvoorzienend te zijn. Zelf energie opwekken Panel Wizard vroeg in opdracht van Eneco of consumenten denken ooit...