Energiehandelaren moeten transacties melden

Energiehandelaren die zaken willen doen met Nederland, zijn nu verplicht zich registreren bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De handelaren moeten al hun transacties in gas en elektriciteit gaan melden bij de toezichthouder. Dat maakte de ACM afgelopen vrijdag bekend.

Gesjoemel op de markt
De toezichthouder voert de maatregelen in om gesjoemel op de energiemarkt te voorkomen. Handelaren kunnen soms zaken doen, terwijl ze voorkennis hebben. Op die manier kunnen ze de markt manipuleren. De waakhond wil dat het makkelijker wordt om verdachte transacties op te sporen. Bedrijven die zich niet registeren bij de Autoriteit, kunnen straks niet meer handelen.

De maatregelen gaan al direct in. Volgens bestuurslid Henk Don van de ACM zet Nederland een belangrijke stap in de richting voor een transparantere energiemarkt: “De handel met voorkennis en marktmanipulatie wordt een stuk moeilijker. De ACM kan overtredingen bestraffen met boetes die per overtreding kunnen oplopen tot 10 procent van de wereldwijde omzet.”

Scherpere prijzen
Uiteindelijk moet de consument van de nieuwe regels profiteren, doordat de prijzen scherper worden. Energiebedrijven moeten zich namelijk aan allerlei regels houden, zodat ze niet kunnen handelen met voorkennis. Als bedrijven van tevoren al weten wat andere handelaren gaan doen, kunnen ze verboden prijsafspraken maken, om zo de prijs hoog te houden. Daarom verplicht de Autoriteit alle transacties te melden.

Als een energieleverancier weet dat een energiecentrale uit de productie wordt genomen, moet de leverancier dat tegelijk aan alle spelers op de markt kenbaar maken. Daardoor ontstaat eerlijke concurrentie.

Flinke boetes
De Autoriteit Consument en Markt gaat ook internationaal meer samenwerken. ACER is de Europese toezichthouder op de energiemarkt, en bekijkt straks samen met de ACM de transacties op de energiemarkt. Zodra de toezichthouders marktmisbruik vermoeden, stellen ze een onderzoek in. Als uit het onderzoek blijkt dat er inderdaad sprake is van fraude, kunnen ACER en de ACM flinke boetes uitdelen.